Mom Basic

Zero waste, vegan, joga, természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó, akupunktőr, 

egy igazán motiváló édesanya - 

Houweling Zsófia

Houweling Zsófira a youtube - on találtam rá, amikor a vegán életmódról és hulladék mentességről szerettem volna minél többet megtudni, ötleteket meríteni, olyan személyektől, akik rutinosan élik így a mindennapjaikat már hosszú idő óta. Megnéztem a videóit a Zsebibogyó nevű csatornáján és Instagramon is követni kezdtem. Rengeteg hasznos dolgot oszt meg követőivel, tippeket, tanácsokat, ötleteket ad, betekintést enged a hétköznapjaiba is, legyen szó főzésről, gyermeknevelésről, vagy olyan történésekről, melyek elgondolkoztatják. Zsófi egy igazi kiegyensúlyozott személyiség, aki igyekszik a harmóniára törekedni, de őszintén bevallja azt is, ha ebből kibillent.

Miként vezethetünk mi, Édesanyák, egy olyan háztartást, ahol törekszünk a zero waste életmódra, egészségesen, növényi alapon táplálkozunk, figyelünk a testi és lelki egészségünkre, gyermekünket is ebben a szemléletben neveljük? Egyik napról a másikra nem, de lépésről lépésre, elhatározással, kitartással mindez megvalósítható. A legnehezebb elindulni, s remélem a kezdeti lépéseket Zsófi segítségével könnyebben megtehetjük. Édesanya, dolgozó nő, aki figyel a testi és mentális egészségre, a környezetre, közben segítő ötletekkel, aktuális témákkal foglalkozik az online felületein.

Biztos vagyok benne, hogy inspirálni fog mindenkit!

Tapolcáról származol. Az sors mégis messzire vitt innen. Mesélnél nekünk magadról? Mivel foglalkozol pontosan?

Természetgyógyász és akupunktőr vagyok, kínai orvoslással foglalkozom. A férjemmel van egy klinikánk Svájcban, ahol sok más orvossal és terapeutával karöltve segítjük az embereket a gyógyulásban.

Mi volt az a történés, pont az életedben, amiért a vegán életmód, az akupunktúra, a természetgyógyászat, a jóga felé fordultál?

Ezek mind - mind különböző időpontokkal köthetőek össze. Az egyetem alatt, 13 éve kezdtem el jógázni, előtte mindig csak erősítő és versenysportot űztem. Megragadott a jógában az ,hogy itt nem csak a testünkkel hanem a lelkünkkel is foglalkozunk. Azóta ez a kedvenc sportom és hobbym is egyben. Voltam már sok jógatáborban és rengeteg különféle jógaoktatáson vettem részt.

11 éve kezdtem a növényi táplálkozást , a tanulmányaim ideje alatt váltottam erre az életformára. Minél többet tudtam meg az ásványi anyagokról, vitaminokról és ezek forrásairól, annál jobban megértettem, hogy ezeket ne az állati eredetű termékekben keressük. Tanultam különféle állattartási formákról, mezőgazdaságról, környezetvédelemről és összeraktam a kettőt és így kezdtem el 6 éve a zero waste utamat.

A kezdeti lépések a legnehezebbek, ha életmódváltásról beszélünk. Segítenél, hogyan induljon el pontról pontra ezen az úton az, aki szeretne kevesebb hulladékot termelni?

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! című könyve segítség lehet azoknak, akik most szeretnének elindulni a zero waste útján. Az ő könyvében szerepel az angol 5R magyarra fordítása:

Pontrol pontra: 5R: Reduse, Reuse, Repair , Recycle, Rot

1. Köszönöm, nem kérem!
(Refuse - utasítsd el)
2. Kevesebbel is beérem!
(Reduce - csökkentsd)

3.Kijavítom, továbbhasználom!
(Reuse - használd újra)
4. Külön gyűjtöm!
(Recycle - szelektálom)
5. Rot-komposztálom!

Neked mi okozta a legnagyobb nehézséget a zero waste - re való törekvésben?

Az idő hiánya a lányom születése óta, a legnagyobb nehézség.

Mennyiben különböznek egy vegan, hulladékmentességet szem előtt tartó anya mindennapjai a gyermek ápolása, gondozás szempontjából?

Nem tudom mások mi mindent vásárolnak be a gyermeküknek, ezzel nem igazán foglalkozom. Mi ebben a témában is minimalizmusra törekszünk: kézműves szappan, kamillás vagy zabos víz, házi krém és házi popsi ápolóban és mosható pelenkában merül ki a mi babaápoló készletünk. 

A gyermekek másolnak minket, szüleiket, így tanulnak. Ezért is fontos, a példamutatás. A gyermeknevelésben milyen nézeteket tartasz fontosnak? A montessori módszert többször emeled ki a videóidban, posztjaidban.

Szeretet, figyelem és egyszerűség. Szerintem a legfontosabb a gyerekkel töltött minőségi idő. Ilyenkor nem megy a TV a háttérben és nem nyomkodjuk a telefonunkat sem, hanem a gyerekünkre és az igényeire koncentrálunk.

Én személy szerint bevonom Mayát mindenbe baba kora óta. Így én is haladok a házimunkával és ő is sokat tanul és ügyeskedik mellettem. Néha hatalmas a kupi utánunk, de már most látom, hogy megéri: nem sok 21 hónapost láttam eddig késsel banánt szelni.

Mondanál pár fejlesztő, zero waste játék ötletet kicsi gyerekeknek, amit az anyukák könnyen megvalósíthatnak?

Szerintem semmi nem fejleszti annyira a gyereket mind a mi bizalmunk felé. Az, hogy gyakorlással is, de egy pici gyerek is tud már mosogatni, kanalazni, főzni, törölgetni stb.. Ha nem adunk nekik bizalmat arra ,hogy ők ezt meg tudják csinálni és mindent MI csinálunk meg helyettük akkor vehetjük nekik a legdrágább fejlesztő játékot a világon akkor sem fejlődnek olyan ütemben. Hatalmas boldogság látni egy gyerek arcán az örömet, amikor ő maga oldott meg, vagy ért el valamit segítség nélkül. Maya kedvenc zero waste játéka a bab/lencse/ tészta kanalazás volt egyik tálból a másikba.

Növényi alapon táplálkozol, táplálkozási tanácsadó vagy, a testvérednek van egy e - bookja: Jól egyél, hogy jól legyél címmel, amit többször említesz a videóidban is. A növényi alapú táplálkozás nem csak környezetvédelmi okokból fontos, hanem főként egészségünk miatt. Számodra mit ad ez a táplálkozási forma, miért ajánlod?

A vegan életmód számomra egészséget, életerőt és lelki békét ad.

Mit tanácsolsz annak, aki nagyon nehezen mondd le az állati eredetű ételekről, de szeretne áttérni a növényi alapú táplálkozásra?

Szerintem az illetőnek nem a hús íze hiányzik, hanem annak textúrája és fűszerezése. Manapság bármit el lehet már készíteni növényi alapanyagokból, videoimban youtub - on, sok inspirációt találhattok. Zsebibogyó - YouTube

Adnál pár vegan recept ötletet, esetleg egy egész menüt egy napra, amit egy 1 - 2 év körüli gyermekünknek főzhetünk mi édesanyák? Ha nem is ezt a táplálkozási formát követi a család, húsmentes napokat be lehet vezetni, ezzel is változatosabbá téve az étrendet.

Reggeli:

Zabkása, reszelt almával, kendermaggal, banánnal és fahéjjal

Ebéd:

Lencse dahl, barna rizs, uborkával és paradicsommal.

A dahl olcsó, egyszerű, laktató, és megfelelő mennyiségű fehérje-, rost és szénhidrát bevitelt is biztosít a szervezet számára. Lényege, hogy hüvelyesekből készül, nincs benne rántás, hiszen a lencsefélék, babok, borsók - minden dahl legfőbb alapanyagai - maguktól besűrűsödnek.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só (csapott)
  • 0.5 csipet fekete bors
  • 2 teáskanál curry por
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 0.5 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 db babérlevél
  • 250 g vörös lencse
  • 750 ml víz
  • 1 evőkanál kókuszkrém

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajon elkezdjük megpirítani.

Ha a hagyma már üveges, akkor a babérlevél kivételével hozzáadjuk az összes fűszert, és kicsit megpirítjuk, hogy az aromák felszabaduljanak.

A vörös lencsét átmossuk, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, felöntjük vízzel, és lassú tűzön 20 perc alatt puhára főzzük.

Tálalás előtt vegyük ki a babérlevelet, majd keverjük bele a kókuszkrémet.

Vacsora:

Vegán bolognai, salátával és csírákkal

Hozzávalók:

  • 1 bögre barna lencse beáztatva
  • 500 g spagetti
  • 250 g gomba felaprítva
  • 2 db hámozott paradicsom
  • 2 fej közepes hagyma felaprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2-3 db sárgarépa apróra vágva
  • 2 szál zellerszár apróra vágva
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 3 db babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál oregánó
  • só, bors

Elkészítés:

A hagymát alacsony lángon, olívaolajon 8-10 perc alatt megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert és a rozmaringot.

Kb. 5 percig közepes lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és takarékon pirítjuk tovább 2-3 percig.

Hozzáadjuk a barna lencsét és a gombát, ráöntjük a paradicsomot és további kb. 200 ml vizet.

Fűszerezzük babérlevéllel, oregánóval, sóval és borssal.

Fedő alatt főzzük 20-30 percig, amíg a lencse megpuhul.

Közben kifőzzük a tésztát, majd a lencsés bolognaival, csírákkal, salátával tálaljuk.

Egyensúly. Harmónia. Nagyon fontos. Mindennapjaink alapja. Te hogyan teremted meg az egyensúlyt az életedben, a mindennapokban és miből merítesz energiát a megvalósításához, illetve megtartásához?

A családomból merítem a legtöbb energiát. A jövőbeli tervek, célok pedig építőkövei a mindennapoknak.

Zsófi videóit megtaláljátok itt: Zsebibogyó - YouTube

Instagram oldalát pedig ezen a linken: Zsofi (@zsebibogyo) • Instagram-fényképek és -videók