Az otthon születés csodája

Beszélgetés Dominik Ritával

"Már nem is emlékszem pontosan mikor és hogyan fogalmazódott meg bennem, hogy otthon szeretnék szülni. Valahogy annyira természetesnek tűnt számomra, hogy ez nem egy vészhelyzet, hanem egy teljesen természetes folyamat, miért is lenne muszáj kórházba menni miatta, így már az első kisfiammal való várandósságom alatt is felmerült bennem, mint egy részemről sokkal szívesebben választott opció. Az akkori élethelyzetem sajnos azonban nem volt ehhez megfelelő. Nem volt elég időm tájékozódni, és épp egy nagyon nagy változás állt be akkor az életembe, ami elterelte a figyelmemet a felkészülésről..."

 Tovább...

Szülétés, ahogy a dúla megéli

Szüléskísérés és támogatás az ősi ösztönök szellemével

A szülést szigorúan asszonyi támogatás és kísérés övezte a XX. század előtt. Tapasztalt asszonyok segítették a vajúdót a nehéz órákban, a bába felügyelete mellett bátorították, erősítették, biztatták a szülő nőt. Az együttes erő a tapasztalatban, több évszázados bölcsességben, tudásban rejlett. A XX. század ebben gyökeres változást hozott. A születés, a várandósság orvosi felügyelet alá, kórházi körülmények közé került, melynek előnye lett, az egészségügyi biztonság, az azonnali segítség, mint császármetszés.

Hová lett ebben a rendszerben, az ősi ösztönös tudás, bölcsesség és az asszonyi összetartás adta erő? A bábák és dúlák azok, akik képviselik és emlékeztetik a nőket az ösztönös tudásra, a test bölcsességére, a szülés természetességére. ezt a mai napig magukban hordozzák. Tovább ... 

Szoptatás a császármetszés után

Beszélgetés Bocskainé Ircivel, IBCLC laktációs szaktanácsadóval

Az anyatejes táplálást sok mítosz övezi, rengeteg tévhit kering a köztudatban. Az egyik, miszerint a császáros anyukák teje lassabban, nehezebben indul, kevésbé lehet sikeres a szoptatás. Ezekről kérdeztem Bocskainé Ircit, ebben a beszélgetésben. Tovább...

Mi a hirtelen csecsemőhalál szindróma, a hirtelen légzésleállás, azaz a SIDS?

A világon sajnos a mai napig több ezer esetet regisztrálnak, amikor a csecsemő hirtelen, gyakorlatilag ok nélkül, alvás közben légzésleállás miatt elhalálozik. Ez a megrázó, tragikus esemény évezredek óta végig kíséri az emberiséget. A bibliai Ószövetségben olvashatunk Salamon király döntését kérő két anyáról, miután egyikük csecsemője az éjszaka folyamán hirtelen meghalt.

Te hogyan készülsz az anyatejes táplálásra?

Mi kell majd a kórházban és otthon a szoptatáshoz?

Az anyatejes táplálás felbecsülhetetlen érték a kisbabánk életében. A meghitt, csodaszép pillanatok mellett, okozhat nehézkes, fájdalmakkal teli órákat az édesanyának. Főként a kezdeti időszakban, abban a bizonyos 4. trimeszterként emlegetett első 6 hétben. Nagyon fontos, hogy felkészüljünk, informálódjunk a szoptatás témakörében is. Folytatás...

Kelengyelista a kismamák kényelméért, a várandósság 12. hetétől

Az első trimeszter végére már kényelmetlenek lehetnek a régi ruháink, ilyenkor már sok praktikus dolgot beszerezhetünk, amelyek segítségére lehetnek a kismamáknak, megkönnyíthetik a mindennapokat, legyen szó utazásról, alvásról, vagy öltözködésről.


Mitől véd a védőnő?

Beszélgetés a védőnői szolgálattal, a védőnők családokban betöltött szerepéről


Szerettem volna beszélgetni a védőnői szerepről a családokban, a védőnői feladatokról, hogy miként változott ez az évek alatt, most hogyan alakul 2021-ben. A keszthelyi védőnői szolgálatban dolgozó védőnőkkel beszélgettem erről. Köszönöm nekik a segítséget!


Ultrahang vizsgálatok protokollja az első trimeszterben
Mit jelölnek a rövidítések?

Beszélgetés Vasvári Viktória szülésznő - szonográfussal

Ha pozitív a terhességi teszt, a boldogságot és az örömet követik a vizsgálatokra való bejelentkezések, az első orvosi vizsgálat és ultrahang, hogy megbizonyosodhassunk róla, minden rendben van kisbabánkkal. Az első ultrahangra és vizsgálatra az utolsó menstruációtól számított 6. - 7. héten érdemes elmenni, ilyenkor rendszerint már van szívhang, de ez függ a fogantatás időpontjától.

Kismama menü, avagy a várandós superfood,

Futó Csilla dietetikus ajánlása és receptjei

A várandósság felelősségteljes időszak. A magzat egészséges fejlődése és növekedése érdekében az anyának oda kell figyelnie a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A megfelelő vitamin és tápanyagbevitel fontos a baba és a mama szervezetének is. 

Futó Csilla dietetikus most megosztja velünk azokat a recepteket, amelyek igazi superfoodok, feltöltik a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és az ételek nem utolsó sorban igazán étvágygerjesztőek is!

Gyógyszerek a várandósság alatt - interjú
Dr. Halász Dóra szakgyógyszerésszel, a SHEDO kozmetikumok megálmodójával

A várandósság alatt az édesanya figyel a táplálkozására, életvitelére, hogy a legjobbat adhassa már a kezdetekkor a gyermekének. Vannak esetek, mikor muszáj egy meglévő anyai betegség miatt gyógyszert szedni, például pajzsmirigy problémánál, vagy akár a terhesség elején progeszteron pótlás miatt. Ezek nyilván orvosi felügyelet mellett történnek. Viszont bármikor felléphet egy fejfájás, fogfájás is, esetleg megfázik a kismama és torokfájással, náthával küzd. A kilenc hónap alatt találkozhatunk sokféle diszkomfort állapottal, például gyomorégés, hányinger, amelyre szükséges valamiféle tabletta. Mit tehet ilyenkor a kismama? Melyek azok a hatóanyagok, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk, természetesen, csak és kizárólag indokolt esetben.

Egy igazán motiváló édesanya - Houweling Zsófia

Zero waste, vegan, joga, természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó, akupunktőr.

Houweling Zsófira a youtube - on találtam rá, amikor a vegán életmódról és hulladék mentességről szerettem volna minél többet megtudni, ötleteket meríteni, olyan személyektől, akik rutinosan élik így a mindennapjaikat már hosszú idő óta. Megnéztem a videóit a Zsebibogyó nevű csatornáján és Instagramon is követni kezdtem. Rengeteg hasznos dolgot oszt meg követőivel, tippeket, tanácsokat, ötleteket ad, betekintést enged a hétköznapjaiba is, legyen szó főzésről, gyermeknevelésről, vagy olyan történésekről, melyek elgondolkoztatják. 

Segítő válaszok szakemberektől, kismamáknak édesanyáknak a Mom Basic oldalon


Kérdéseid vannak a várandóssággal, szüléssel, kapcsolatban, de nem tudod kitől kérj segítséget? Ultrahangos leleteden nem értesz valamit? Dietetikus tanácsaira lenne szükséged, gesztációs cukorbetegség, vagy helyes táplálkozás miatt? Kellene egy szakember, aki segíteni tud lelki problémák megoldásában? Gyengéd terápiás kezelést keresel gyermekednek? Vagy a mozgásfejlesztéssel, mozgásfejlődéssel kapcsolatban lennének kérdéseid? Támogatást szeretnél kérni a szoptatásban? Kisbabád bőrét szeretnéd a lehető legtermészeteseb módon ápolni? Netán ekcémával küzdetek? Szeretnél környezettudatos lenni, mosható pelenkát használni, de nem tudod miként kezdjetek neki?  

Keressük a MOM BASIC kismamát!

Kollekciónk fotózásához keressük, a várandósságának körülbelül 27. hetében járó kismamát.

A lényeg, hogy szépen látszódjon a kerekedő pocakod.

Ha van kedved a fotózáshoz, 2021. 04. 15. csütörtök 10:00 óráig küldd el jelentkezésed az alábbi e-mail címre:

mombasic.keszthely@gmail.com

A kiválasztott kismamát 2021. 04. 15. csütörtök 14:00 - ig értesítjük!

A fotózás 2021. 04. 16 - án, a délutáni órákban lesz!

Pontos időpontot megbeszéljük a kismamával! Fontos információk:

Tovább..

Nehézségek, tévhitek és megoldások az anyatejes táplálás során 


       Az anyatejes táplálásra ugyanúgy fel kell készülnie az édesanyáknak, akár magára a várandósságra, a szülésre, egyáltalán a gyermekvállalásra. A szülésfelkészítők során lehetőség van a témáról is beszélgetni, rendelkezésre áll a védőnő, a szülésznő, de az igazi kérdések akkor vetődnek fel, ha az anya a karjaiban tartja a babát és szoptatni szeretné. Ilyenkor indul a "jó tanácsok" lavinája, ebben kezdő anyaként sokszor képtelenség eligazodni. Tovább..

Mom Basic Magazin

Kedves Kismamák, Édesanyák, Olvasók!

Megjelent a MOM BASIC magazin első, tavaszi kiadása!

Reméljük olyan nagy szeretettel olvassátok majd, mint mi készítettük Nektek! Bízunk benne, sok hasznos információt találtok az online újságunkban!

Köszönjük, ha elolvassátok az interjúkat és cikkeket!

Várjuk a visszajelzéseiteket, véleményeteket és a további téma ötleteiteket is a facebook oldalunkon! Tovább..

Üdvözlettel: MOM BASIC 

Bori Blogja 2. Fejezet

Közelgett a kiírt időpont, nagyon vártam, mert szerettem volna már a kislányomat a kezemben tartani és persze azért is, mert az áldott állapot inkább már áldatlanná változott. Hiába voltam fitt mami, az alvás sehogy sem ment. Újra hason akartam aludni, levegőt venni úgy, hogy a tüdőmet éppen nem rugdossa valaki. (Most is rugdossa, csak nem belülről...) Végig aludni egy éjszakát óránként érkező vizelési inger nélkül. (Én kis naív...ugye...) Ha tudtam volna, hogy másért is lehet éjszakázni. Csak azt senki nem mondta el, mert mikor kiderül, hogy terhes az ember lánya, javarészt mindenki boldog, ezért Te is az vagy. De, hogy micsoda embert próbáló dolog egy újszülött ellátása -a maga szépségével együtt-, arról mindenki hallgat. A továbbiakról meg ne is beszéljünk. Na, de elkanyarodtam a tárgytól... Tovább..

Kórházi kelengye

A természetes és császáros szülés kórházi kelengye listája,

a Mom Basic ajánlásával

A kórházi kelengye lista kardinális kérdés az édesanyáknál.

Mit kell eltenni, mi az, ami felesleges, mi az, ami semmi esetre se maradjon otthon? Mit kér a kórház szülészeti osztálya, melyek a szabályok?

Persze az édesapa beküldhet csomagot, vagy ha újra lesz látogatás, beviheti az adott dolgot a babának és a mamának. Mégis akkor érezzük mi nők komfortosan magunkat, ha minden szükséges eszköz velünk van. Tovább..

Hogyan válassz kismama fehérneműt?

Kismamáknak és szülés előtt álló édesanyáknak szeretnénk segíteni, a következő pár jó tanáccsal, hogy könnyebb legyen kiválasztani a legkényelmesebb, legmegfelelőbb fehérneműt, és a melltartót a szoptatáshoz.

A várandóság első jelei közé tartozik a mellek fájdalmas feszülése. A szervezet már ilyen korán készül az anyatejes táplálásra.

A mell mérete folyamatosan növekedhet, a zsír és mirigyes állomány miatt, amely később a tej termelésért lesz felelős.

A mellbimbó érzékeny lesz, színe sötétebbé válik a hetek alatt. A bőr elvékonyodik, a kőtőszövet megszakadásával striák keletkezhetnek.

Ezért fontos a bőr ápolása és a megfelelő melltartó viselése.

Jöjjön pár gyakran feltett kérdés, és a válaszok! Tovább..

A várandósság lelki útja; hogyan születik meg a nőből az édesanya? 

A várandósság nem csak testi, fizikai változások sora. Láthatatlan, de nagyon fontos folyamatok zajlanak a lélekben, amelyet a hormonok még inkább megnehezíthetnek. Vannak kismamák akik úgy érzik, felültek egy hangulati, érzelmi hullámvasútra. Ezek a lelki változások végig kísérik a várandósságot és az azt követő gyermekágyi időszakot is.

Sárfi-Szakács Ildikó pszichológussal beszélgettem erről az útról, amit a nők bejárnak, amíg anyává válnak. Nagyon szépen köszönöm, hogy igent mondtál erre az interjúra.

A Mom Basic oldalnak a célja az, hogy segítséget nyújtson és hiteles információhoz juttassa a kismamákat, édesanyákat. Irányt szeretnénk mutatni a hatalmas információs halmazban, hogy ha útmutatásra van szükségük, tudják kihez forduljanak. Tovább..


Kérdések a gesztációs cukorbetegség körül

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, életünk minden szakaszát végig kíséri, hisz a bevitt tápanyagok testünk építőkövei.

Ha a kismama megtudja, egy kis életet hord a szíve alatt, e téma még fontosabbá válik, mivel a gyermek az anyától kapja meg mindazt, ami a fejlődéséhez szükséges.

A várandósság első időszakát megnehezítheti az émelygés, hányás, étvágytalanság, van akinek végig is kísérik ezek a tünetek mind a 9 hónapot.

Erről a problémáról kérdeztem Futó Csilla dietetikust. Tovább..

Bori Blogja

Bori mesél nektek a mindennapjairól, amelyek nem mindennapiak!

Kismamáknak, anyukáknak az őket érintő témákban. Az első fejezetben elmeséli, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie az első várandóssága idején.

Rendszeresen jelentkezik majd bejegyzéseivel a Mom Basic blogon!

Olvassátok szeretettel! 

Tovább..

Szülésre hangolódó, beszélgetés Husz Veronika szülésznővel 

Szülésre hangolódó, beszélgetés Husz Veronika szülésznővel

Ha létezik csoda a Földön, akkor az a gyermek születése. Hihetetlen átalakuláson és változásokon megy át a magzat és az anyai test, amíg a gyermek a világra jön. Ezeket a fizikai változásokat követnie kell az anya lelki fejlődésének is. Hisz a nőből a gyermek születésekor az édesanya is megszületik.

A biológiai folyamatokat a léleknek is kísérnie kell, és kellően meg kell erősödnie, felkészülnie az előtte álló még ismeretlen történésekre, fájdalmakra, majd a gyermek világrajövetele után bekövetkező megváltozott élethelyzetekre. Tovább..

Kismama fotózás

A babavárás gyönyörű dolog, az élet csodája, amikor az édesanya a gyermekét hordja a szíve alatt. Ezt az időszakot egyre több kismama szeretné megörökíteni fotós által.

Husz Krisztina fotográfust kérdeztem, milyen helyszín az optimális, hogyan készüljön fotózásra a kismama.

Tovább..

Bowen terápia

Molnár Gyöngyi óvónőt sokan ismerhetik itt Keszthelyen és talán már többen hallottak róla, hogy egy alternatív módszert sajátított el, amellyel segíthet kicsiknek és felnőtteknek egyaránt, fájdalmaik csillapításában, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindításában.

Őt kérdeztem a technikáról és arról, miként lehet ez a terápia a kismamák, babák számára is ideális metódus.

Tovább..


Kiegyensúlyozottság

Következzen a várandós anyukák kiegyensúlyozottabb év kezdetéért, 5 tipp tőlünk Nektek sok szeretettel!

Tovább..