Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

A fertőtlenítés fontossága az anyatejes táplálás során

2022.01.21

Hogyan végezzük a gyakorlatban?

Az otthoni csíramentesítés lényegében fertőtlenítést jelent, hisz a sterilitás szabályait nehéz, szinte lehetetlen ilyen körülmények között megvalósítani.

Mi is az a fertőtlenítés?

"Fertőtlenítés (dezinfekció) minden olyan eljárás, amely a külső környezetbe kikerült kórokozók elpusztítására, illetőleg fertőzőképességük megszüntetésére (inaktiválására) irányul."

Szoptatás és a fertőtlenítés

Szoptatás előtt nincs szükség a mell fertőtlenítésére. Egészséges csecsemő mellből való táplálásakor elegendő a napi tisztálkodás, a rendszeres fürdés, mosakodás, alapos kézmosás. Azonban fontos, hogy a baba tisztába tétele után mindig alaposan moss kezet, lehetőleg folyékony antibakteriális szappannal.

Mi a teendő az anyatej fejésekor?

Ha lefejt anyatejet a babádnak szeretnéd adni, vagy el szeretnéd tenni, akár lefagyasztani, vagy hűtőben tárolnád, akkor az anyatejet , steril eszközzel és steril edénybe kell lefejni! 

Fejés eseténszükséges a kéz és a mell fertőtlenítése is, ebben az esetben nem elegendő a szokásos mosakodás, mert fejés közben az anyatejbe a kezéről, a bőrről, a mellszívóról vagy az üvegről baktériumok kerülhetnek, amelyek tárolás közben szaporodhatnak is. A fertőtlenítéssel lecsökkentheted a közegben lévő baktériumok számát, ezzel minimálisra csökkenthető az anyatejbe kerülő baktériumok száma, a megfelelő tárolással pedig a szaporodásukat gátolja.

A mell és a kéz fertőtlenítése fejés esetén hogyan történjen?

A mell fertőtlenítését egy alapos, folyékony fertőtlenítő hatású szappanos, meleg vizes mosakodással érheted el, melyet alaposan le kell öblítened. Jó, ha külön szappant alkalmazol, amit csak te használsz!

A kéz fertőtlenítése szintén egy alapos, meleg vizes, folyékony fertőtlenítő szappanos kézmosás. A szappant legalább 30-60 másodpercig habosítsd, miközben átdörzsölöd a tenyered, a kéz hátát, az ujjak közét és az alkar alsó harmadát. A körmeid lehetőleg legyenek rövidek, használj körömkefét is!

Miként fertőtlenítheted a mellszívó készüléket és egyéb eszközöket?

A mellszívót minden alkalommal apró darabjaira szétszedve kézzel és csak erre a célra használt kefével vagy szivaccsal alaposan el kell mosogatni, meg kell tisztítani. Használhatsz mosogatógépet is, de az nem helyettesíti sem az alapos kézi mosogatást, sem a fertőtlenítést!!!

Ma már sokféle elektromos fertőtlenítőkészülék közül választhatsz, de a legkényelmesebb, jól alkalmazható módszer a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítőedény. A fertőtlenítés ebben az esetben a forró vízgőz segítségével történik.

Fontos: az idő és a hőfok betartása!

A legegyszerűbb, legolcsóbb, vegyszermentes megoldás a hagyományos kifőzés. A hideg fertőtlenítőszerek használata, főleg koraszülött babák esetében nem ajánlott.

Hogyan történik a kifőzés folyamata?

 • A kifőzésre olyan edényt válassz, amit csak erre a célra használsz, elég nagy, a zománcozása ép és a fedele jól záródik.
 • A kifőzés megkezdése előtt az eszközöket mosogatószeres vízben alaposan mosd és öblítsd el.
 • A mellszívó főzhető részeit olyan méretű edénybe tedd, amelyben azok lazán helyezkednek el, és annyi vizet engedj rá, hogy azokat a víz bőven ellepje.
 • A műanyagból készült részek feljönnek a víz tetejére, és a főzés során a vízből kiemelkedő részeknél a fertőtlenítés nem lesz megfelelő.
 • Teríts egy, csak erre a célra használt, nem sűrű szövésű textíliát, textilpelust, erre helyezd a mellszívó alkatrészeit apró darabjaira szétszedve, a tárgyakat lazán kösd a textíliába. Ügyelj arra, hogy a víz bőven ellepje.
 • A víz felforrása után tedd rá a fedelet, innentől a behatási idő 30 perc.
 • A kifőzés közben a tárgyakat és eszközöket a víz végig lepje el, az elpárolgott vizet ne pótold mert a hozzáadott víz csökkenti a hőfokot.
 • A víz kiöntése után a forró alkatrészeket tedd egy vasalt, naponta cserélt, tiszta textíliára, azzal takard le, hagyd kihűlni és megszáradni.
 • A kifőzés során az eszközökön vízkő rakódhat le, amit megelőzhetsz, ha 1 kiskanál citromsavat hozzáteszel a vízhez.
 • A kifőzést naponta egyszer kell elvégezni a gyermekek etetéséhez és az anyatej fejéséhez használt eszközökkel, tárgyakkal.
 • Ha kifőzöd az eszközeidet, soha ne hagyd ott felügyelet nélkül az edényt!

Ha nagyon vízkövesednek az eszközeid, ecettel javasolt vízkőteleníteni. Természetesen ezután a szokásosnál is alaposabban kell elmosni és elöblíteni a mellszívót.

Az anyatej tárolása

Az anyatejet tárolhatod steril anyatejtároló zacskóban, fertőtlenített tejtároló pohárban is. Az anyatejet a hűtőben legfelül, leghátul tárold, jól záródó edényben, lehetőleg 3 C fokon.

Amire figyelj:

- a meleg tejet ne öntsük a hidegre,

- fagyasztás előtt ne tároljuk 24 óránál hosszabb ideig az anyatejet a normál hűtőszekrényben,

- az anyatejet ne tároljuk a hűtőszekrény ajtajában a gyakran változó hőmérséklet miatt,

- az anyatejet ne tároljuk tojás, szalámi vagy földdel szennyezett zöldség mellett,

- már 24 óra alatt is az anyatej rétegződik, szétválik az üvegben, ez természetes folyamat.

Szobahőmérsékleten (19-26 °C)

- maximum 6 óra, de inkább ne maradjon kint az anyatej!

Hűtőszekrényben, folyamatosan 4-10 °C között:

- 1-3 nap, hőmérséklettől függően,

Hűtőszekrényben, folyamatosan 4 °C alatt:

- 3-5 nap, ha biztosak vagyunk benne, hogy betartottuk a fertőtlenítés szabályait és a hűtőben is állandó a hőmérséklet!

(forrás: Nyitólap - Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (heimpalkorhaz.hu))