Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Anyává válni csoda, anyává válni ünnep! 

2022.06.27

Szülésrebocsátó ünnep, Halmos Júliával 


A Blassing way, eredetileg navajo indián szertartás volt, amelyet az élet nagy eseményeit, mérföldköveit megelőzően rendeztek meg. Ez az ősi rítus, ma újra egyre kedveltebbé, kiemelt fontosságúvá válik.

A szülésre bocsátó ünnep, egy bensőséges szertartás, amikor a kismama a barátnőivel, asszonytársaival körülvéve készül a szülésre, az anyává válásra. Az összetartás, a megáldás, a jókívánságok, a támogatás és az együttérzés erejével indítják útnak nőtársukat, a teljesen új élethelyzetbe. 

Az útrabocsátó ünnep segít lezárni az előző életszakaszt és megerősítést kapva, feltöltekezve léphet át egy új minőségbe, az anyai létbe, a nő.

Halmos Júliával beszélgettem, aki kismama -, babás -, gerinc és hatha jóga oktató és dúla, MBCP Mindfulness meditációs tanár, önkéntes szoptatási segítő, a Youlia Yoga online stúdió vezetője, 2 gyermek édesanyja. 

Júlia tart szülésrebocsátó ünnepet a kismamáknak, s hogy miként kell ezt elképzelni, miért bír nagy jelentőséggel, erről mesél nekünk:

Hogy vagy, kérlek mesélj magadról nekünk!

Köszönöm kérdésed, nagyon jól vagyok. :) Augusztusban lesz egy éve, hogy a Zalaszántóra költöztünk és így áttettük székhelyünket Budapestről ide. Életem, életünk egyik legjobb döntése volt, a felújítási munkálatokkal járó nehézségek ellenére, vagy ezekkel együtt nagyon boldogok vagyunk itt. Mozaik család vagyunk, mostanra kijelenthetem, hogy többnyire jól és olajozottan működünk együtt . :)

Pályafutásom, ha szabad ezt így mondanom, anno 14 éve kismama jóga oktatóként indult, amikor a fiammal voltam várandós, már akkor tudtam, hogy egy szép napon szeretném megcsinálni a dúla képzést. Erre végül 2018-ban került sor, s bár már előtte is tartottam szülésfelkészítőket, ezzel a tudással ( is) kiegészítve foglalkozom igazán aktívan ezzel. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az az anya, aki szülésre készül, kellőképpen tájékozott legyen azzal kapcsolataban, hogy a szülés során mi történik a testében, tudja, hogy mi miért zajlik úgy ahogy és hogy mi történik a lélekkel, hogyan alakulunk át és születünk újjá anyaként. És ezzzel a tudással felvértezve legyen aktív tagja a szülésnek. A szülés természetes, élettani folyamat, alapvetően az anyában és a babánál lejátszódó magától történő esemény. Sajnos, ( többek közt) a szülés medikalizlása miatt ezt már elfeledtük, és hajlamosak vagyunk ehhez a dologhoz úgy állni, hogy majd az orvos megmondja mit kell tennem, majd ő megment. Pedig, egyrészt, nem az orvos fogja érezni és tudni, hogy mi van a testedben, mit érzel, hanem Te. Te benned növekedett az a magzat 9 hónapon keresztül, nem másban. Hogyan tudhatná bárki biztosabban azt, hogy mi történik épp a testedben, ha nem Te. Másrészt pedig, nem kell megmentenie. Valójában ez egy folyamat, ami magától meg tud történni, akár van ott valaki, akár nincs.

S hogy miért felvértezve? Tudjuk, hogy a magyarországi szülészeti ellátás, vagy amit most annak hívunk hagy némi kivánni valót...ebbe most ne is menjünk bele. De az biztos, hogy alapvetően egy alá-fölé rendelési viszonyt tapasztalhatunk szinte minden egészségügyi ellátás során ( tisztelet a kivételnek mindig! ), nem pedig partnerit. Pedig ennek kellene lennie az alapnak. Ezt kihasználva és szinte mindig a legrosszabbra készülve rengeteg olyan rutin eljárást alkalmaznak egy normál kórházi szülés során, amelyre valójában nem lenne szükség. Ezért a mostmár egy éve a Komptenes Anya néven futó szülésfelkészítőinken azt is mindig megbeszéljük, hogy melyek azok a beavatkozások, amelyeket rutin szerűen alkalmaznak, és hogy ezek alkalmazásának milyen következményei vannak az anyára és a babára nézeve és hogy ezzel a tudással együtt legyünk jelen a szülésben; ha szükséges, akkor erre a tudásra hagyatkozva tudjunk egy beavatkozást visszautasítanii. Ez nem azt jelenti sosem, vagy hogy felülbírálom az orvost; ez azt jelenti, hogy a tudás birtokában kérdezek az orvostól, a válasz és a tudásom alapján hozok egy felelős döntést a testemmel, a szülésemmel kapcsolatban. Ez a fajta felkészülés, hozzáállás azért is fontos, mert miután a gyermekem a világra jött, senki sem fogja megmondani, hogy mit csináljak. Minden felelősség az enyém innentől kezdve!

Miért döntöttél úgy, hogy szervezel szülésrebocsátó ünnepet?

Ez a fajta felkészítés a szívemcsücske. :) Általában a 33- 34 hét utáni hetekben lévő anyáknak szoktuk tartani, azért, hogy egy kicsit máshogy készüljön fel a szülés mindent átformáló eseményére. Célunk ilyenkor, hogy a minden nőben ottlévő ragyogást és a benső erőt hívjuk meg, az önmagába vetett hitet erősítsük az anyában.

Hogyan zajlik egy ilyen ünnep?

A létszám alapvetően attól függ, hogy egy vagy több kismama szülésre bocsátó ünnepe van-e. A kismama vagy kismamák elhívják a számukra fontos személyeket, akik kivétel nélkül nők, így létrehozva egy biztonságos, megtartó női kört. Ebben a körben először beszélgetük, a várandós anya kérdéseket tehet fel, a jelenkévők pedig jókívánságaikat adhatják át az anyának.

Milyen meghatározó momentumok köré szerveződik ez a bensőséges megerősítő, támogató szertartás?

Több ilyen apró, fontos momentum van. Szerintem mindenkinek más az, ami meghatározó. Számomra az egyik legkedvesebb, amikor szertartásosan megmossuk az anya lábait egy kis illatos vízzel, majd így felkészülve, tiszta lábacskákkal halad át a többiek által leplekkel létrehozott szimbolikus kapu alatt. Így bocsájtjuk tova, vagyis az anyaság csodás és olykor kihívásokkal és változásokkal teli útjára.

 A helyszínnek is jelentősége van, lehet akár a kismama otthona is? Mit kell magukkal hozniuk a résztvevőknek?

A helyszín lehet szinte bárhol, az anya otthonában, bérelt kertben, teremben. Én imádom kint tartani a természetben, ezért is terveztem a júliusi alkalmat a kertünkben. 

Van személyes tapasztalatod? Neked volt ilyen szertartásod?

Én magamnak nem volt szülésrebocsátó ünnepségem, talán ezért is tartom fontosnak és szívügyem. Én tényleg úgy gondolom, hogy a szülésre készülő Nő egy királynő, egy szent vagy isteni személy, ha úgy tetszik. Az elmúlt évben 3 szülésrebocsátót szervezettünk dúla társammal, Csicsák Borival, nyáron 2 lesz biztosan.

Egy ilyen ceremónia segíthet a kismamának, félelmei leküzdésében?

Tapasztalataink szerint ez is segíthet abban, hogy a kismama saját nőiségébe vetett hite és így a testébe, a méhébe és a babájába vetett hite erősödjön és tudatosítsa ezt az erőt.

Kik kérhetik, lehet akár ajándék, meglepetés?

Bárki kérheti :) . Az apa vagy akár a nagyszülők is meglephetik vele a kismamát. Ez egy régi hagyomány, magyarországon is tartottak sok évvel ezelőtt ilyen jellegű ceremóniákat, mint ahogy szülészáró szertartást is.

Nap mint nap beszélgetek kismamákkal. Ezekből a beszélgetésekből mindig kiderül, tele vannak félelemmel, hiába rendelkeznek rengeteg információval, köszönhetően az internetes információ áradatnak, a social mediának, a lelkük mégsincs kellőképpen felkészülve, felkészítve az előtte álló útra... pedig a lelkünk, mentális egészségünk, az önbizalom, hit a női erőnkben nagyon nagy jelentőségű, ezért is csodálatos ennek az ünnepnek az ereje, jól gondolom?

Csak együttérteni tudok ezzel. Én azt érzem ezeknél az alkalmaknál, akkor is, ha nem első szülésről van szó, hogy tényleg segít ezt a női erőt megtapasztalni. Az a visszajelzés, hogy persze, felkészültek azzal a tudással is hogy, tudják mi fog történni a testeben, mi történik kórházi körülmények között; de hogy nagyon jó egy nem annyira fizikális módon, ha úgy tetszik az anyagi síkon túlmutató módon felkészülni. Régen tele volt az életünk ünnepekkel, ceremóniákkal, szertartásokkal. Szorosababn kapcsolódtunk a természettel talán könnyebb is volt ezáltal az élet-halál örök ciklikusságát elfogadni. A természeti népeknél ma is ott van a férfivá avatás ünnepe, amely egy bizonyos feladat elvégzése után várt az érett fiúra. Kicsit ilyen a házasságkötés ceremóniája is és ilyen a szülésre bocsátó ünnep is. Felkészülök és megünneplem, hoyg hamarosan elhagyom egy részét annak, aki most vagyok és egy másik ént köszönthetek a megszületett másik emberi lénynel, a gyermekemmel együtt.

10. Ha valaki szeretne a szülésre bocsátó ünnep által feltöltekezni, megerősödni, hol talál meg, miként kérheti?

A honlapom a www.youliayoga.com címen található, és a kismamáknak fül alatt minden programunk aktuális indulás ideje fellelhető. Facebookon a Kompetens anya és a Youlia Yoga oldalakat vezetem, instán pedig szintén @kompetens_anya -ként vagyunk jelen, főleg a kismamaság és szülés témakörével foglalkozva. Szeméylesebb, de még mindig "jógás" instagram oldalam pedig a @dzsulyoga. Ezen az e-mail címen is tudtok érdeklődni youliayoga@gmail.com és telefonon is elérhető vagyok! :)

Várlak, várunk mindenkit szeretettel online és személyes programjainkon! :) Üdvözlettel és szerettettel: Júlia