Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Szülétés, ahogy a dúla megéli

2021.10.17

Szüléskísérés és támogatás az ősi ösztönök szellemével

A szülést szigorúan asszonyi támogatás és kísérés övezte a XX. század előtt. Tapasztalt asszonyok segítették a vajúdót a nehéz órákban, a bába felügyelete mellett bátorították, erősítették, biztatták a szülő nőt. Az együttes erő a tapasztalatban, több évszázados bölcsességben, tudásban rejlett. A XX. század ebben gyökeres változást hozott. A születés, a várandósság orvosi felügyelet alá, kórházi körülmények közé került, melynek előnye lett, az egészségügyi biztonság, az azonnali segítség, mint császármetszés.

Hová lett ebben a rendszerben, az ősi ösztönös tudás, bölcsesség és az asszonyi összetartás adta erő? A bábák és dúlák azok, akik képviselik és emlékeztetik a nőket az ösztönös tudásra, a test bölcsességére, a szülés természetességére. ezt a mai napig magukban hordozzák.

Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más adja a biztonságot. Senkit sem ítélhetünk el a döntése miatt. Életet adhatunk gyermekünknek a törvényben meghatározott szabályoknak megfelelő saját otthonban, vagy bérelt ingatlanban, vagy magánkórházat is választhatunk, illetve állami kórházban is megszülhetjük gyermekünket. Az is tőlünk függ, kit hívunk segítségül, ki van velünk a vajúdás és a szülés idején. (Ez már nem mindenhol valósul meg, hisz sok kórházban már nincs szabad orvos és szülésznő választás.)

Az édesanyáknak Magyarországon, 2011 óta lehetséges otthoni körülmények között világra hozni a gyermeküket. Ha a körülményeket megfelelőnek nyilvánítják, a terhesség komplikáció mentes, az anya mellett szakképzett személy kíséri a folyamatot és minden egyéb más szabálynak, rendeletnek megfelelünk, nincs akadálya az otthon szülésnek. A várandós nőnek a 36. terhességi hétig kell nyilatkoznia döntéséről.

Az otthonszülésre vonatkozó előírásokat a Magyarországon hatályban lévő 35/2011. (III. 21.) Kormányrendelet szabályozza.

A tárgyi feltételek itt szerepelnek 2011/35-ös kormányrendelet 3. mellékletében, a kórházba szállításra okot adó tényezőket a 2011/35-ös kormányrendelet 2. melléklete tartalmazza.

Csincsi Bernadett a keszthelyi dúláknál teljesít szolgálatot, és többször átélte már a szülés, születés csodáját, az édesanyák otthonában is.

Szeretném a dúla szemszögét megismerni, ő hogyan készül egy ilyen meghatározó eseményre, miként készül fel, s készíti fel az édesanyát a gyermeke érkezését övező érzésekre, élményre, az azt követő időszakra, függetlenül a helyszíntől.

Ki is a dúla, ki lehet dúla és miként segítheti az édesanyákat a várandósságuk és a szülés során?

A dúla asszonytársi segítő. Folyamatos fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt az anyának (és párjának is, ha igényli) a várandósság idején, a szülés alatt és utána is. Dúla bárkiből lehet, nincs egészségügyi képesítéshez kötve. Jelenleg Magyarországon több dúla iskola közül lehet választani és tanulni, elindulni az úton.

A dúla segítője lehet a nőknek abban is, hogy megmutatja a lehetőségeket, melyeket megismerve, tudatos döntést tud hozni a várandósságával, szülésével kapcsolatban. Egy fajta ön feltérképezéssel is segítheti a várandóst. Sokszor tapasztaljuk, hogy a nők igazából, még azzal sincsenek tisztában, hogy mi lehetne a kérdés, hogy nem csak egy út van, vagy hogy jó pár mindenről hozhat döntést. Igyekszünk kérdésekkel segíteni, hogy megtalálja számára mit jelent a biztonság, adott esetben mennyire érzi annak az ismeretlen helyszínt, embereket például egy kórházban, ahol nem lehet megválogatni a stábot. Fontos kérdés péládul: Kiket szeretne maga mellett tudni? Testi, lelki és szellemi szinten beszélünk a várandósságról, szülésről, gyermekágyról, a változásról. Vajúdástámogató technikákat mondunk, mutatunk. Kommunikációs felkészítést is fontosnak véljük mind az anya, mind az apa/kísérő részére, kiemelten a szülőszobára. Praktikus tanácsokkal is ellátjuk a kismamát és kispapát, melybe benne van, hogy a szülés utánra is gondolunk, nem csak a szülésre készülünk, hanem bizony az azutáni napok megtervezésére is. Elhanyagolhatatlannak gondoljuk, hogy a félelmeket (akár a gyermekvállalással vagy konkrétan a szüléssel kapcsolatosakat), a családi történeteket is előhívjuk és beszélgessünk rólunk. Sokszor már az hogy ránézünk ezekre, megannyi mindent old.

Miért jó dúlát fogadni? Mennyire ismert ez a lehetőség az anyák körében?

Van egy mottó miszerint: " Minden nőnek jár egy dúla". Azt gondolom, egészen más egyedül lenni a szülésben, vagy úgy a társunkkal, hogy ő sincs igazából képbe, mit és hogy tehetne a kedveséért és az érkező gyermekéért. Rengeteg hasznát látom, ha valaki dúlával konzultál és készül tudatosan a szülésre és az anyaságra. Fontos, hogy kölcsönös legyen a bizalom. Azt gondolom egyre ismertebb szolgáltatás ez a nők számára. Ma már több civil szervezetnek és aktív dúlák munkájának köszönhetően több felületen is hallható, látható a dúlaság.

Miért lettél dúla, mivel foglalkozol még e mellett? Hogyan fejleszted magad?

Már 17 éves korom óta tudom, hogy az emberekkel van dolgom. Aztán megszültem 23 évesen, tudatlanul és felkészületlenül a lányom. Lett egy szülésélményem. Elég sokáig nem is gondoltam végig, hogy mi minden történt velem és a lányommal. Miskolcon éltem, amikor egy női közösséghez kapcsolódtam. Ott vagy 10-15 dúlát ismertem meg. Nagy hatással voltak rám. Kezdett tisztulni előttem a kép a szülésélményemmel kapcsolatban, hogy mindaz amire én azt hittem rendben van, nagyon nem volt rendben, sőt, igazából komplett csomagom lett abból, amire nem vágytam. Nagy nyomatékot adott nekem ez a felismerés. Úgy döntöttem, hogy tenni szeretnék valamit. Dúlaképzést szerveztek és én elmentem. Miután elvégeztem 2 évig nem voltam aktív. A nagypapám halála volt a nagy beavatásom.

Őt kísértem először otthon. Ebben a folyamatban állt össze bennem sok minden a születésről és a halálról. Izgalmas volt a vajúdás szakaszait felismerni, megélni a haldokló nagyapámmal. Ekkor ismertem fel igazán, hogy egy kapun keresztül halad az érkezés és a távozás, csak az irány más.

A dúlaság mellett masszírozok, baba-mama kört, várandós kört szervezek, egy egyesületben tevékenykedek aktívan, valamint speciális táplálkozással foglalkozom. Ebben most lépek előre. Szeretnék segíteni olyan családoknak akik érintettek ilyen-olyan ételallergiában, intoleranciában. Több mint 10 év tapasztalatom van glutén, tej és húsmentes étkek készítésében.

Szájhagyomány útján is terjed a jelen létünk, illetve van egy facebook oldalunk Dúlaszolgálat Keszthely és környéke névvel, programokat szervezünk. A jövőre nézve pedig sok tervünk van a terjesztésre. Tervben van egy családi központ létrehozása is.


Ha egy édesanya megkeres, otthon szeretné világra hozni a gyermekét, és a szabályok ezt lehetővé is teszik, hogyan segíted, kíséred az anyát, hogyan kell ezt a felkészülést elképzelni?

Erre nincs konkrét "receptem". Mindig a várandós nőre alakul a megoldó képlet, annak függvényében, hogy ő mit igényel. Annyiszor találkozunk, ahányszor neki szüksége van erre.

Persze van egy javaslatom, amit mindenképp ajánlok neki, ahol tematikusan készülünk. Ez a felkészülés elég sokrétű. Van benne információ adás, tapasztalat megosztás, praktikusság, lelkizés, sok-sok beszélgetés. Sok mindentől függ, hogy hogy készülünk együtt. Például attól is, hogy első vagy többedik gyermekét várja a várandós. Ha már van szülésélménye, akkor jellemzően előkerül az is. Ha kórházi szülés után tervez intézményen kívül szülni, akkor megint más a helyzet. Akkor körbe járjuk, mi minden lehet más élmény számára. Őszinte, megértő, tiszta figyelemmel hallgatom és kísérem a kismamát (és kispapát). Egy tervezett otthon szülésnél, ahova meghívót kapok, még inkább fontosnak tartom kapcsolódni, ismerkedni a kispapával is. Hiszen a szülés egy nagyon intim esemény. Fontosnak tartom ezt minden résztvevő szempontjából.


Nem olyan régen volt egy posztod, amikor megmutattad milyen kelengyét készítesz össze. Milyen eszközöket viszel magaddal? A tárgyi feltételek mellett fontos a testi - lelki felkészülés a születés csodájára, a nagy napra, nálad ez hogyan történik?

Dúlatáskát viszek magammal, bár a kíséréshez ez nem feltétel, de készítek be sok hasznos és praktikus eszközt a vajúdástámogatáshoz, hogy a kismama kényelmét igazán tudjam támogatni. Más a táskám tartalma kórházi és otthon szülés esetén, de van amit mindkét helyre magammal viszek. A legfontosabb mindig velem van: a kezeim és a személyiségem. A táska tartalmából illóalajak, legyező, textil pelus és vízforraló borogatáshoz, melegítő kulacs, edény, tükör, zene, gyertya, hajgumi, meleg zokni, kabala erőt adó apróságok (kép, szobor), datolya, aszalt gyümölcs. Magamról is gondoskodom: váltóruha, fogkefe, fogkrém, fésű, víz, étel, töltő.

A saját lelki felkészülésem abból áll, hogy igyekszem tisztán tartani magam testi-lelki-szellemi szinten. Sokszor a hajam megmosása a kulcs, vagy egy lazító fürdőt veszek. Készenlétben nagy figyelmet szentelek a megfelelő mennyiségű alvásra. Ha valami fizikai vagy lelki ügyem van és ebben kapom meg a hívást, hogy induljak, megállok egy pillanatra és rendbe hozom magam, kiürítek, félre teszek mindent. Légzőgyakorlatokat, meditációt vetek be és illóolajakat, ha szükséges.

Ha eljön a nagy nap, rajtad kívül milyen szakembernek kell a helyszínen lennie, ha otthonszülésről beszélünk?

A dúlai jelenlét nem előírás, nem kötelező egy otthonszülés esetében. Ez egy választható lehetőség. A bábák (végzett szülésznők) jelenléte az előírás. Minden hivatalos otthonszülést jelenteni kell, a maximum 20 perc távolságra eső kórháznak. Ezt nem a megindult szüléskor teszik a bábák, hanem előre. Tehát az otthonszülésről sokszor több héttel a szülés előtt tájékoztatják a kórházat. Mindez azért, mert törvény írja elő és a kórház tud tervezni, figyelni arra, hogy a környéken adott időben tervezett otthonszülés van. Ha bármi indokolt ok miatt szükséges a vajúdó/szülő nőt beszállítani/beszállíttatni ne legyen meglepetés.

Mesélnél nekünk a vízben szülésről, mint választható lehetőségről?

A választható számomra erős kifejezés. Hol választható? Sajnos sok kórházban ez a lehetőség nem választás kérdése. Sok esetben megtévesztő, hogy van kád és szép szülőszoba. Az az érzésem, hogy sokszor szaktudás hiánya miatt nem lehet kádban, vízben szülni. Több kórházban a kádban vajúdás megengedett, de a szülés már nem. Persze vannak kórházak az országban, ahol engedett a vízben szülés, de azért lehet, hogy utazni kell, vagy logisztikával készülni, hogy a szülés előtt már a közelben legyen a nő, a pár vagy a család. A legkellemetlenebb az, amikor a kismama megtévesztő információt kap arról, hogy lehet vagy nem lehet így szülni az adott intézményben és a szüléskor épp akkor nem lehet, mert nem megy fel megfelelően a melegvíz, nincs tisztítószer, nincs személyzet a fertőtlenítéshez, stb.

Az én véleményem és tapasztalatom szerint a vízben szülés lehetősége nagyobb eséllyel történhet meg intézményen kívül, otthon vagy a szülésre bérelt ingatlanban kádban vagy szülőmedencében. (ezt lehet bérelni a bába szolgáltatóktól is, de vannak, akik vásárolnak, kölcsön kérnek olyantól, akinek van).

Összefoglalva választható lehetőség, de helyszínnel együtt szükséges válogatni.

Izgalmas téma ez. Sok nő van aki határozottan meg van győződve arról, hogy ő vízben szeretné világra hozni gyermekét, de ez még az aktív vajúdáskor/szüléskor alakulhat, változhat. A víz kellemes közeg a nőnek is és a babának is. Vízből vízbe érkezni is egy csoda. A víz fájdalomcsillapító, lazító hatású. A megfelelő hőmérsékletű víz csökkenti az energiafelhasználást, a vízbe merülés segít levetkőzni a gátlásokat, intimszférát képez. A víz használata normalizálja is a vajúdás folyamatát, kevesebb a beavatkozás általa, a víz óvja a gát épségét. További informálódáshoz meleg szívvel ajánlom Noll. A. Nandu Vízbenszülés c. könyvét, melyből egy példányt a Dúlaszolgálat Keszthely és környéke dúlái felajánlottak a keszthelyi kórház szülészetének.

Milyen ősi, tapasztalatok bölcsességében rejlő praktikákat hasznosítasz a felkészülés során?

Amivel sokszor szembesülök, hogy a nők nagyon messze kerültek a nőiségük élésétől, a testtudatosságtól, a test bölcsességétől, a rituáléktól. Ezt én is tanulom, építem vissza. A folyamatomat támogatja, hogy lányom van, így általa még erősebben jönnek velem szembe, azok az állomások amivel szembe kell nézni, meg kell dolgozni és át kell adni neki.

Törekszem az ősit keresni, megérteni, megérezni és élni, továbbadni. Olykor nagy munka, arról beszélni a nőnek, hogy merjen hinni a testében, hogy az tudja mit kell csinálni, ha eljön az idő, hogy csak engedje megtörténni. A következő izgalmas téma, amivel sok a munka, az hogy a várandósságot, szülést egy élettani, természetes folyamatként éljék, merjék megélni a nők. Nagyon nem támogatja ezt sok ponton a jelenlegi rendszer, ahol sok a vizsgálás, az ellenőrzés, az ijesztgetés, a megfélemlítés és a várandóst is betegnek nevezik. Van mit visszahozni az ősiségből.

Kórházi, idegen körülmények között talán még fontosabb egy segítő, támogató személy jelenléte az édesanyának. A bíztató szavak, a pozitív megerősítés rendkívül fontos a nehéz órákban. Legtöbbször a férj, a párunk ez a személy. Gyakran felkérnek, vagy jelen a kórházban is az anyukák mellett?

Úgy döntöttem, hogy a szüléskísérést vállalom otthoni és kórházi körülmények között is. Valóban fontos idegen helyen, idegen emberek között, kiszolgáltatott helyzetben a támogató jelenléte a vajúdó nő mellé. Kutatások vannak arra, hogy egy ember folyamatos jelenléte milyen pozitív hatással van a nőre és a szülés pozitív kimenetelére. A biztatás, a támogatás, a kimondott szavak nagyon fontosak.

Egy vajúdó, szülő nő annyira megnyílik minden szinten, hogy minden elhangzott szó nagyon mélyre ég bele a nőbe.

Vannak kórházak, ahol megengedett dúlaként az apával együtt bent lenni a kismamával. Hiszen sokszor a támogatás a férfire, a kispapára is vonatkozik. Hiszen egy első gyermekét váró pár életében először kerül szülés közeli helyzetbe (Sajnos. Ha az ősiséget nézzük, régen, mire egy lány a saját szülését élte meg, nem egy, nem kettő szülésnél jelen volt)

Ha egy édesanya szeretné a segítségedet kérni, hol érhet el?

Mi szükséges a sikeres együttes felkészüléshez? Gondolok a szimpátiára, egymásra hangolódás képességére, bizalomra?

A segítségemet kérheti bárki bármilyen kérdéssel. Helyileg Keszthelyen élek.

Telefonon: +36 30 701 2288 és emailen: csincsibetti@gmail.com, dulaszolgalat@gmail.com is elérhető vagyok illetve a facbookon is, remélem hamarosan a Családi központ is találkozási tér lehet.

A kölcsönös bizalom nagyon fontos. Személyes találkozásra van szükség. Ott sok minden eldől, kiderül. Nagyon fontos, hogy a nő addig menjen és keressen, amíg meg nem találja azt a kísérőt, akivel igazán úgy érzi, hogy ő az embere. Elszoktam mondani, hogy semmi baj, nincs azzal, ha nem engem hív a szüléséhez, ajánlok neki más dúlákat, ezzel segítem.