Hogyan válasszunk kismama fehérneműt?

2021.10.20


Kismamáknak és szülés előtt álló édesanyáknak szeretnénk segíteni, a következő pár jó tanáccsal, hogy könnyebb legyen kiválasztani a legkényelmesebb, legmegfelelőbb fehérneműt, és a melltartót a szoptatáshoz.

A várandóság első jelei közé tartozik a mellek fájdalmas feszülése. A szervezet már ilyen korán készül az anyatejes táplálásra.

A mell mérete folyamatosan növekedhet, a zsír és mirigyes állomány miatt, amely később a tej termelésért lesz felelős.

A mellbimbó érzékeny lesz, színe sötétebbé válik a hetek alatt. A bőr elvékonyodik, a kőtőszövet megszakadásával striák keletkezhetnek.

Ezért fontos a bőr ápolása és a megfelelő melltartó viselése.

Hogy mennyit változik, nő a várandósság alatt, majd szülés után, a tejbelövellés idején a mell, nehéz megjósolni. Általában egy kosár mérettel számolhatunk. Azt is vegyük számítás a, hogy a melltartó betét el is esetlegesen bele kell férnie! A mellkasunk körmérete a szülés után kisebb lesz pár centivel, mert a has a pocaklakó világrajövetele után lejjebb húzódik kisebb lesz. A szoptatós melltartót tehát ha a terhesség vége felé vásároljuk, akkor lesz jó később is a melltartó, ha a külső kapocsba tudjuk bekapcsolni. Ha nagyobb a mellünk, fontos, hogy hátul legalább három kapcsos legyen, illetve a pánt legyen duplán varrt, esetleg a vállnál párnázott, szélesebb. Így nem fog bevágni és jól fog tartani! 

Most pedig jöjjön pár gyakran feltett kérdés, és a válaszok!

1.Pontosan milyen is az a kismama fehérnemű?

A kismamáknak készített fehérneműk rugalmas anyagból készülnek, melyek követik a mellek és a pocak növekedését, de mégis tartják a formájukat. Bőrbarát, jól szellőző anyagból, például biopamutból készülnek. Az alsóneműk magas derekúak, amelyek nem szorítanak, de enyhén a pocakot tartják, nem csúsznak le. Vannak csípő fazonúak is, amelyek a speciális keresztvarrásnak köszönhetően szintén nem csúsznak el.

A melltartók követik a mell változásait, rugalmasak és jól tartanak.

A trikók "pocakbetétesek" így nem csúsznak fel nagy pocakon sem.

2. Szülés után mekkora méretű szoptatós melltartóra lesz szükségem?

Általában egy mérettel nagyobbat szoktak ajánlani, akkora legyen, hogy egy melltartó betét még könnyen elférjen benne. Jó választás lehet a rugalmas anyagból készült top, vagy akár a szoptatós trikó is. Főként a tejbelővelléskor az érzékeny melleknek a legkényelmesebb. Nincs plusz varrás, nem nyom, szorít sehol, viszont tart. 

Lényeg, hogy bőrbarát anyagból készüljön, amely jó légáteresztő is egyben, ne irritálja az amúgy is érzékeny bőrfelületet. Varrás ne legyen közvetlen a mellbimbónál.

3. Hogy kell pontosan megállapítani a méretemet?

A képen minden fontos információt megtaláltok! Kattints a képre!


4. Mikor, hányadik hét körül vásároljam meg a szoptatós melltartót?

Legkorábban szülés előtt pár héttel javasolt, mert addig nagyon sokat változhat a mell formája, mérete és a felső test körfogata.

5. Mire figyeljünk a vásárláskor?

A melltartó legyen könnyen kezelhető, kapoccsal nyitható, vagy akár lehet belebújós is, hogy még egyszerűbb legyen. A mellkosarak egy kézzel könnyen nyithatóak legyenek.

Színben érdemes egy fekete és egy testszínű melltartót választani, hogy minden ruhadarabhoz passzoljanak.

6. A kórházi csomagba is csomagoljak már szoptatós melltartót?

Természetesen! Hisz kényelmes, tartás ad a megnövekedett melleknek. Egy kézzel kicsatolható a kosár, így megkönnyíti a szoptatást. Legalább 2 db-ot ajánlott magunkkal vinni.

7. Hány darab melltartót vásároljak?

A te igényeidtől függ! 2 db-ot minimum. Azonban érdemes befektetni egy pár jobb minőségű darabba. Ezek a melltartók valóban tartanak, a pántok megerősítettek, nem nyúlnak ki. Alátámasztják a melleket, a kosarak lecsatolhatók, a hát részén három kapoccsal a legjobb tartásért, és állítható körméretért. Hisz a baba születése után a pocak kisebb lesz, visszahúzódik, a felgyülemlett víz távozik a szervezetből, ezáltal a mell alatt mért körméret is kisebb lesz.

8. Hogyan mossam ezeket a fehérneműket?

Mindenképp mosózsákban, kímélő programon, maximum 40 fokon, kímélő mosószerrel. Szárítógépbe tenni nem javasolt, mert formájukat, rugalmasságukat elveszíthetik.

9. Merevítős fazont is választhatok?

A merevítős melltartók szép formát kölcsönöznek, jól tartanak. A tej belövellés időszakában, az első időkben még nem biztos, hogy ez a típus kellően kényelmes lehet. Viszont amikor már beáll a kereslet kínálat, és te is szeretnél egy szép ruhába bújni, már semmi akadálya!

10. Mennyibe kerülnek ezek a fehérneműk?

A Mom Basic webshop-ban már 3099 Ft-tól találsz szép, csinos, minőségi fehérneműket. Nézz körül nálunk!