Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Hogyan válasszunk kismama fehérneműt?

2021.10.20

Mire figyeljünk? Melyek a legpraktikusabb, legtovább használható darabok?


Kismamáknak és szülés előtt álló édesanyáknak szeretnék segíteni, a következő pár jó tanáccsal, hogy könnyebb legyen kiválasztani a legkényelmesebb, legmegfelelőbb fehérneműt, és majd a melltartót a szoptatáshoz.

A várandósság első jelei közé tartozik a mellek fájdalmas feszülése. A szervezet már ilyen korán készül az anyatejes táplálásra.

A mell mérete folyamatosan növekedhet, a zsír és mirigyes állomány miatt, amely később a tej termelésért lesz felelős.

A mellbimbó érzékeny lesz, színe sötétebbé válik a hetek alatt. A bőr elvékonyodik, a kőtőszövet megszakadásával striák keletkezhetnek.

Ezért fontos a bőr ápolása és a megfelelő melltartó viselése.

Hogy mennyit változik, nő a várandósság alatt, majd szülés után, a tejbelövellés idején a mell, nehéz megjósolni. Általában egy kosár mérettel minimum számolhatunk. Azt is vegyük számításba, hogy a melltartó betétnek is esetlegesen bele kell férnie! 

A mellkasunk körmérete a szülés után kisebb lesz pár centivel, mert a has, a pocaklakó világrajövetele után lejjebb húzódik, kisebb lesz. A szoptatós melltartót tehát, ha a terhesség vége felé vásároljuk (36-38. héten javasolt), akkor lesz jó később is, ha a külső kapocsba tudjuk bekapcsolni. Ha nagyobb a mellünk, fontos, hogy hátul legalább három kapcsos legyen, illetve a pánt legyen duplán varrt, esetleg a vállnál párnázott, szélesebb. Így nem fog bevágni és jól fog tartani! 

Most pedig jöjjön pár gyakran feltett kérdés, és a válaszok!

1. Pontosan milyen is az a kismama fehérnemű?

A kismamáknak készített fehérneműk rugalmas anyagból készülnek (mikroszálas), melyek követik a mellek és a pocak növekedését, de mégis tartják a formájukat. Bőrbarát, jól szellőző anyagból, például biopamutból készülnek. Az alsóneműk magas derekúak, amelyek nem szorítanak, de enyhén a pocakot tartják, nem csúsznak le. Vannak csípő fazonúak is, amelyek a speciális keresztvarrásnak köszönhetően szintén nem csúsznak el.

A melltartók követik a mell változásait, rugalmasak és jól tartanak, a körkörös mikroszálas szövésnek köszönhetően. 

A trikók "pocakbetétesek" így nem csúsznak fel nagy pocakon sem. 

A megfelelő méretű és alkatodnak megfelelő fehérnemű alapjaiban megváltoztatja azt, hogyan áll rajtad egy ruha, felső és nadrág. Ez igaz a várandósság előtt, közben és utána is. Kismamaként nagy pocakkal rettenetesen idegesítő tud lenni, ha a pocakról lecsúszik az alsóneműd, vagy oldalt bevág. Ezért praktikusak a magas állású alsók. Tartják a pocakod, nem csúsznak le és be sem vágnak. Egy alakot követő ruhában máris jobban érezheted magad. Sőt szülés után is hordhatod, hisz tartani fogja akkor is a hasad.

2. Szülés után mekkora méretű szoptatós melltartóra lesz szükségem?

Általában egy mérettel nagyobbat szoktam ajánlani, akkora legyen, hogy egy melltartó betét még könnyen elférjen benne. Jó választás lehet a rugalmas anyagból készült top, vagy akár a szoptatós trikó is. Főként a tejbelővelléskor az érzékeny melleknek a legkényelmesebb. Nincs plusz varrás, nem nyom, szorít sehol, viszont tart. 

Lényeg, hogy bőrbarát anyagból készüljön, amely jó légáteresztő is egyben, ne irritálja az amúgy is érzékeny bőrfelületet. Varrás ne legyen közvetlen a mellbimbónál. 

3. Hogy kell pontosan megállapítani a méretemet?

A képen minden fontos információt megtaláltok! Kattints a képre!


4. Mikor, hányadik hét körül vásároljam meg a szoptatós melltartót?

Legkorábban szülés előtt pár héttel javasolt, mert addig nagyon sokat változhat a mell formája, mérete és a felső test körfogata, 36-38. hetet javaslom.

5. Mire figyeljünk a vásárláskor?

A melltartó legyen könnyen kezelhető, kapoccsal nyitható, vagy akár lehet belebújós is, hogy még egyszerűbb legyen. A mellkosarak egy kézzel könnyen nyithatóak legyenek.

Színben érdemes egy fekete és egy testszínű melltartót választani, hogy minden ruhadarabhoz passzoljanak.

6. A kórházi csomagba is csomagoljak már szoptatós melltartót?

Természetesen! Hisz kényelmes, tartás ad a megnövekedett melleknek. Egy kézzel kicsatolható a kosár, így megkönnyíti a szoptatást. Legalább 2 db-ot ajánlott magunkkal vinni.

7. Hány darab melltartót vásároljak?

A te igényeidtől függ! 2 db-ot minimum. Azonban érdemes befektetni egy pár jobb minőségű darabba. Ezek a melltartók valóban tartanak, a pántok megerősítettek, nem nyúlnak ki. Alátámasztják a melleket, a kosarak lecsatolhatók, a hát részén három kapoccsal a legjobb tartásért, és állítható körméretért. Hisz a baba születése után a pocak kisebb lesz, visszahúzódik, a felgyülemlett víz távozik a szervezetből, ezáltal a mell alatt mért körméret is kisebb lesz.

8. Hogyan mossam ezeket a fehérneműket?

Mindenképp mosózsákban, kímélő programon, maximum 40 fokon, kímélő mosószerrel. Szárítógépbe tenni nem javasolt, mert formájukat, rugalmasságukat elveszíthetik.

9. Merevítős fazont is választhatok?

A merevítős melltartók szép formát kölcsönöznek, jól tartanak. DE! A tej belövellés időszakában, az első időkben még nem biztos, hogy ez a típus kellően kényelmes lehet. Viszont, amikor már beáll a kereslet kínálat, és te is szeretnél egy szép ruhába bújni, már semmi akadálya!

10. Mennyibe kerülnek ezek a fehérneműk?

A Mom Basic webshop-ban már 3099 Ft-tól találsz szép, csinos, minőségi fehérneműket. Nézz körül nálunk! 

Bármely kérdésed lenne, állok rendelkezésedre, személyesen az üzletben, vagy online üzenetben is!

Boldog babavárást kívánok!

Üdvözlettel és Szeretettel: Viktória