Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Hurrá nyaralunk!

2022.06.20

Kismamaként is szeretnénk élvezni a nyár adta örömöket, kirándulni, strandolni, utazni, világot látni.

Várandósan a szervezetünk, a keringésünk kétszeresen is terhelve van, így körültekintőbbnek kell lennünk! Az áldott állapot nem akadály, csak több felkészülést, tudatosságot kíván, hisz már gyermekünk is velünk utazik a pocakban, vigyáznunk kell rá!

Szeretnénk pár ötlettel, tanáccsal segíteni az utazásra való felkészülésed!

Konzultáció

Mindenek előtt konzultálj az orvosoddal! Kérdezd meg, mi a véleménye az utazásról, a választott helyszínről, az utazás idejéről, módjáról. Ha úgy ítéli meg, hogy te is és a baba is egészségesek vagytok, akkor semmi akadálya nincs a nyaralásnak. A védőnőt is érdemes megkérdezni, rengeteg jó tanáccsal fog ellátni, amit érdemes megfogadni!

Az időpont és úticél kiválasztása

A legideálisabb időpont az utazásra a második trimeszter, amikor a kismamák energiaszintje a legmagasabb.

Kerülendőek olyan célpontok, ahol nagy a hőingadozás, nagy a meleg, magas a páratartalom, vagy a magaslati és egzotikus tájak, illetve minél közelebb van a baba érkezésének ideje, annál célszerűbb az otthonunkhoz közelebbi uticélt választani.

Könnyű séták a természetben, városnézés, tengerparti pihenés, egyaránt szóba jöhet, de túl sokat ne tartózkodjunk napon és a vízben is csak addig, amíg jólesik.


Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl zsúfolt a programunk, jusson időnk a pihenésre, relaxálásra is.

Az ételeket válogassuk meg, körültekintően válasszuk ki, hogy hol eszünk, egy ételmérgezés várandósan veszélyes lehet. Ugyanez vonatkozik a folyadékra, vízre is, csapvíz helyett utazáskor külföldön inkább palackosat fogyasszunk.

Mivel utazhat a kismama?

Légitársaságonként eltérő lehet, milyen szabályok vonatkoznak a kismamákra. Ajánlott megnézni az adott társaság honlapját és az orvostól ez alapján megfelelő igazolást kérni. Igazolás hiányában a társaságok megtagadhatják a kismama utaztatását.

Az autós utazást ajánlott a korai, még hűvösebb hajnali órákban megkezdeni, néhány óránként megszakítani és mozogni egy kicsit, ami pedig nagyon fontos, hogy használjunk biztonsági övterelőt, amelyet úgy állítsunk be, hogy egy esetleges nagyobb fékezés során a lehető legkevésbé nyomja meg a pocakot.

Az émelygés nagyobb valószínűséggel felléphet az utazás során, ezért autóban célszerű az első ülést választani, vonaton, buszon pedig szintén előrébb ülni és a hajón is megkeresni azt a

pontot, ahol legkevésbé érezhető az imbolygás.

A biztosítás egy kismamának különösen fontos, érdemes megkérdezni a biztosítót, milyen lehetőségeink vannak. Emellett mindenképp tájékozódjunk a helyi orvosi ellátásról is, nézzük meg, hol található a közelben nagyobb kórház, orvosi ügyelet.

Strandolhat a kismama?

Abban az esetben, ha a kismama egészséges és a méhszáj is zárva van, valamint az orvos is úgy ítélte meg, akkor pocakosan is lehet strandolni. Ügyelni kell arra, hogy a fertőzésveszély ilyenkor megnőhet. Sajnos a vetélések egy jelentős részéért a felszálló fertőzések a felelősek, ezt szem előtt kell tartani.

Természetes vizek kontra medence

Medencék esetében, ha egy mód van rá, akkor inkább csak olyan medencében fürödjön a kismama, amit csak a család használ, és ekkor is figyeljen a víz klórtartalmára. 

A vegyszer nem tesz jót a bőrnek, és az immunrendszert is gyengíti, ami a kismamák esetében negatívan hathat. A természetes vizek esetében a fertőzésveszély sokkal kisebb, inkább ilyen helyeket részesítsünk előnyben, de feltételekkel. A nagyobb tavak, és a tenger tökéletesek lehetnek. A víz hőmérséklete azonban itt sem mindegy. Ha nagyon hideg a tó, vagy a tenger, az gondot okozhat, mivel méhösszehúzódásokat válthat ki. A tenger jó döntés lehet a kismamáknak is. Fontos, hogy a víz kicsi kockázatot jelent, viszont a homokban sok kórokozó lapulhat meg, ezért a kismama lehetőleg se a homokba, se a hullámverésbe a partnál ne ücsörögjön, mert könnyen fertőzést kaphat!  A termálvizek külön kategóriát képeznek, de általános szabály, hogy a 30°C feletti vízhőmérséklet már tiltott, mivel ilyenkor a kórokozók szaporodása optimális, vagyis jelentősen nő a fertőzésveszély, illetve a a meleg víz vérbőséget okoz, megindíthatja a szülést.


Megelőzés

A fertőzések megelőzése érdekében, jó ha immunrendszerünket is támogatjuk megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A cink és a réz olyan tápanyagok, melyek a szervezetben antibakteriális hatással bírnak, vagyis segíthetnek elkerülni a fertőzéseket.

Bőrápolás, fényvédelem

Kismamaként jobban figyelj a megfelelő bőrápolásra, fényvédelemre!

A napozás ugyanis árthat a leendő anyuka bőrének, hisz a hormonális változások a bőrt érzékenyebbé teszik, így megnő:

  •  a leégés veszélye,
  • a bőrirritációk,
  • pigmentfoltok megjelenésének esélye.

Tartsd szem előtt, hogy a túlzásba vitt napozás mellékhatásai, mint a kiszáradás, napszúrás, az anya testének túlságos felmelegedése, árthat a magzatnak!

Kismamaként is használj fizikai védelmet nyújtó, kémiai, azaz mesterséges hatóanyagoktól mentes természetes naptejet.

Mit csomagolj el mindenképp?

  • Terhességi kiskönyved mindig legyen nálad. Tekints rá úgy, akár az útlevélre! Ha ellátásra szorulsz, nagyban meggyorsítja a folyamatot, ha az orvos látja az eredményeid!
  • Saját vitaminok, gyógyszerek.
  • Személyes iratok, oltási igazolás, ha van.
  • Legyen mindig kéznél víz és nassolni való, ha a vércukorszinted hirtelen leesne.
  • Kényelmes, szellős ruhák és lábbeli.
  • Megfelelő védelem a nap ellen: kalap, kendő, naptej.
  • Tengerparti vagy wellness pihenéshez kismama fürdőruha, kimonó.

Ha körültekintően szervezitek a nyaralást, nagy baj nem történhet, felejthetetlen utazásban lesz részetek a kis pocaklakóval együtt.