Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Kérdések és válaszok a terhességi cukorbetegségről - Beszélgetés Futó Csilla dietetikussal

2021.10.20

Kérdések a gesztációs cukorbetegség körül

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, életünk minden szakaszát végig kíséri, hisz a bevitt tápanyagok testünk építőkövei.

Ha a kismama megtudja, egy kis életet hord a szíve alatt, e téma még fontosabbá válik, mivel a gyermek az anyától kapja meg mindazt, ami a fejlődéséhez szükséges.

A várandósság első időszakát megnehezítheti az émelygés, hányás, étvágytalanság, van akinek végig is kísérik ezek a tünetek mind a 9 hónapot.

Tehát nem hiába vetődik fel a kérdés, mit egyen a kismama.

Mi a helyzet akkor, ha kiderül, terhességi cukorbetegségben szenved az édesanya.

Erről a problémáról kérdeztem Futó Csilla dietetikust.

Kérlek mesélj magadról, miért lettél dietetikus, és mi a kedvenc területed a szakmádon belül?

Az ezredforduló környékén már sokat hallottunk az egészséges táplálkozásról, a különféle diétákról, a betegségek étrendekkel történő kezeléséről, ezért döntöttem a dietetika mellett. Azt mindig tudtam, hogy a Balaton környékén szeretnék élni, úgy gondoltam, ezen a vidéken még nagyobb kereslet lesz a szakemberekre, persze akkor még nem számoltam azzal, hogy az egészségügyi bérezés ilyen szinten megtorpan, így a gyógyszeriparban találtam meg a helyemet, és csak évek múlva tudtam elkezdeni a szakmámmal foglalkozni.

Kedvenc területem a zsírvesztéses fogyás és az emberek szemének a felnyitása abba az irányba, hogy nem kell éhen halniuk a fogyás eléréséhez.

Korai jelek utalhatnak arra, hogy terhességi cukorbetegség lépett fel a kismamánál?

A gesztációs cukorbetegség semmilyen jellegzetes tünetet nem okoz, ezért a felismerésében kizárólag a szűrővizsgálatokra támaszkodhatunk.

Hány százalékát érinti ez manapság a kismamáknak?

A gesztációs diabétesz pontos incidenciája nem ismert. Előfordulását jelentősen befolyásolja a vizsgált populáció etnikuma, életkora, a szűrés (teljeskörű vagy rizikószűrés) és diagnózis módja (diagnosztikus vércukorértékek). A legfrissebb magyar, validáltan teljeskörű szűrés eredménye alapján előfordulása hazánkban 6,4 % - os.

Kismamák rettegnek a cukorterheléses vizsgálattól. Igazi rémtörténetek keringenek róla. Elmondanád nekünk, hogy zajlik egy ilyen vizsgálat?

A kismamák szeretik egymást különféle rémtörténetekkel felhergelni, az igazság azonban az -és ezt személyes tapasztalat alapján mondom-, hogy a terhesség alatti cukorterheléses vizsgálat egy egyszerű és kifejezetten jól elviselhető két óra a kismama életében. Én a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti Klinikáján és Keszthelyen estem át ezen a folyamaton, a különbség annyi volt, hogy Pécsett mindent adtak (citromlevet is), míg Keszthelyen én váltottam ki a patikában a glükózt, egy kis gyógyszertári üvegben vittem mellé citromlevet, majd az egy pohár picit sűrű limonádét két vérvétel között elfogyasztottam. Mindenkit arra szeretnék buzdítani, hogy ne féljen ettől a vizsgálattól, hiszen anyaként ennél jóval komolyabb dolgokat viselünk el frissen és nevetve.

Miért a 24. héten végzik ezt a vérvételt?

A WHO ajánlás szerint a magas kockázatú kismamákon kívül, tehát normál terhesség esetén a terheléses cukorvizsgálat a terhesség 24-28. hete között végezhető el.

Fokozott rizikóval élők esetében egyénileg határozzák meg a szűrővizsgálatok gyakoriságát. Tervezett terhesség esetében már a tervezés időszakában, negatív esetben az első 12.héten belül ismétlik, majd a 24.- 28. hét között, de szükség esetén a 16-18. héten, vagy későbbi időpontban is.

A nagyobb mértékben veszélyeztetett várandósok:

- 35 év feletti először terhesek, 40 év feletti várandósok
- korábbi terhesség(ek) során jelentkezett már gesztációs diabétesz, vagy 2-s típusu diabétesz
- 4 kg feletti gyermek született;
- a családban van 2-es típusú diabéteszes beteg,
- fizikailag inaktív életet élő, túlsúlyos kismamák, PCOS- ben szenvedők

Ha kiderül a betegség, mi a következő lépés?

Mindenképpen a vércukorértékek rendezése a cél, ezért egy dietetikai tanácsadás után a javasolt alapanyagokból kell összeállítani a mindennapi étrendet, és naplózni kell a vércukor értékeket. Megijedni semmiképp sem kell, mert túlnyomó többségben ez az állapot akkor is rendeződik a terhesség után, ha inzulinra kényszerül a kismama a terhesség alatt.

· Milyen gyakran kell ellenőrizni ebben az esetben a vércukrot?

Minden esetben a diabetológus kérését kell szem előtt tartani, és ennek megfelelően ellenőrizni az értékeket.

· Milyen negatív hatásai lehetnek a magzatra és az anyára nézve a betegségnek?

A terhesség alatti magas cukorérték a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti. Megnő a szülési komplikációk - koraszülés, szülésbefejező hüvelyi műtétek, szülőutak sérülésének lehetősége, a császármetszés - kockázata.

A gyermek nagyobb súllyal jöhet világra, sérülhet a szülés kapcsán, nehezebben szokhat hozzá az önálló élethez közvetlenül a megszületése után, a megváltozott méhen belüli életviszonyok miatt. Kedvezőtlen - de kezelhető és visszafordítható változások jöhetnek létre a szervezetében - melyek a magas anyai vércukorszint következményei.

Megszületése után átmenetileg infúzióra, cukorpótlásra szorulhat, a hirtelen vércukorszint csökkenés miatt. Koraszülés esetén számos, erre jellegzetes probléma nehezítheti a magzat életminőségét.

Mindezek tükrében egy egyszerű, könnyen tartható étrend betartása igen apró feladat az anya részéről, amivel csak jót tehet. Sajnos sok esetben vitatkoznak és szállnak harcba az anyukák egy-egy jó péksüteményért kakaóval, de előbb-utóbb mindenki meggyőzhető.

· Hogy épül fel a kismama diétája a gesztációs cukorbetegség esetén?

Meghatározott időpontokban, meghatározott (egy-egy alkalomra maximált) mennyiségű szénhidrát bevitelét írjuk ilyenkor elő. Ez általában napi ötszöri-hatszori, rendszeres étkezést takar, igény szerint pótvacsorával. A mozgásnak komoly szerepe van a gesztációs diabétesz kezelésében, ezért személyre szabott mozgásprogramot is kap a kismama. Akár napi fél óra séta is segíthet a vércukor értékeket karban tartani. Ha a bevezetett, pontosan betartott diéta és az életmódváltás nem elegendő, a kontroll vizsgálatokon továbbra is magasabb értékek mutatkoznak - főétkezések után 1h-val 7 mmol/l feletti vércukorértékek ismételten - akkor inzulinra van szükség a kezeléshez.

A terhességi cukorbetegség étrendje egyébként egyenlő az egészséges étrenddel, semmiképp sem kell megijedni tőle, alapanyag cserékkel teljesen elérhető, hogy a szeretett ízeket egészséges formában meg tudjuk tartani.

· A szülés után mindenképp helyre áll az inzulintermelés, vagy további megfigyelés szükséges?

A terhességi diabéteszes kismamák vércukorértékei az esetek többségében szülést követően visszarendeződnek. Célszerű azonban a terhesség alatt beállított és már megszokott életvitelt folytatni, mivel ez egy korai jelzés volt, hogy a későbbiekben cukorbetegség kialakulása várható. Kontroll vércukor terheléses vizsgálat indokolt, legkorábban a szülés után 6 héttel, vagy a szoptatás befejezése után. Amennyiben ez normál tartományt jelez, évente javasolt elvégezni a vércukor terheléses vizsgálatot. Ha a szülést követő kontroll során a vércukrok továbbra is a normál tartomány felett maradnak, a cukorbetegség kezelése folyamatos diabetológiai gondozással szükséges.

  • Fordulhatnak esetleg hozzád a kismamák tanácsért, ha kérdések merülnek fel bennük és hol érnek el?

Természetesen, a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodájának elérhetőségein, közösségi oldalán lehet hozzám időpontot kérni, bármiben szívesen segítek a kismamáknak.