Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

A test – elme - lélek – magzat harmóniája 

2022.09.02

Tudatos felkészülés, tudatos várandósság a kismama jóga segítségével

Beszélgetés Klenovics Mónika és Polgár Hanna kismama jóga oktatókkal

A jóga egy évezredek óta létező tudomány. Tudomány, hisz nem csak egy mozgásforma, hanem egy olyan speciális technika, mely a gyakorlatokon, az ászanákon át képes a testre, elmére, lélekre pozitiv hatást kiváltani. A test - és légző gyakorlatok, a mentális technika segíti önmagunk megfigyelését, a befelé fordulás megélését. Erősítik és nyújtják az izomzatot, kiváltképp a gerinc körüli mélyizmokat, ezáltal javítják a testtartást és ellazítják a begörcsölt hátizmokat. Gyakorlás közben egyre tudatosabbak, egészségesebbek, rugalmasabbak, boldogabbak lehetünk.

A várandósság időszakát minél jobban használjuk ki, hogy a ráhangolódhassunk a babára és testileg-lelkileg felkészülhessünk a szülésre. A kismama jóga ebben támogathatja a várandós nőket.

A módszer kidolgozója Francoise Barbira Freedman, a Cambridge-i Egyetem orvos-antropológusa, több évtizedes gyakorlattal rendelkező jógaoktató és négygyermekes anya. A felkészülés részben a szülés eseményére történik, részben a születés utáni időszak fejlődésének megalapozását célozza. Freedman asszony Amazonas vidéki antropológiai kutatásai során, a természeti népek asszonyainál megfigyelt, és tőlük átvett mozgáselemeket, illetve a gátvédelem egyik alapelemeként ismert gátizomtornát is beleépítette a gyakorlatokba.

Klenovics Mónika és Polgár Hanna jógaoktatókat kérdeztem a kismamajógával kapcsolatban, akik Keszthelyen, a Harmónia Házában tartanak órát a kismamáknak.

Mióta vagy jógaoktató, mióta foglalkozol a kismamákkal?

Klenovics Mónika:
A jógával való találkozásom a 90-es években kezdődött és több, mint 22 éve oktatom is.

Hatha jógával kezdtem, majd folyamatosan képzem magam a különböző alkalmazott jógairányzatokban. Amikor a húgom várandós lett 2010-ben, elvégeztem a kismama jógaoktatói és a babás jógaoktatói képzést, így vele gyakoroltam és indítottam el az első csoportot, amit az azóta eltelt 12 évben folyamatosan tartok.

Csodálatos élmény a kismamákat kísérni, támogatni a jógával és hatalmas öröm viszontlátni őket a babájukkal. Mikor megjönnek a babás jógára, a babák felismerik a hangomat és a helyet, így rögtön biztoságban és otthonosan érzik magukat!

Polgár Hanna:

Több mint 10 éve jógázom, és 6 éve váltam jógaoktatóvá. A jógában hamar rátaláltam a megengedőbb női vonalra, és ennek lettem szerelmese, amiben folyamatosan bővítem a tudásom. Tavaly testvéremék és barátnőm babavárása adott motivációt arra, hogy elvégezzem a kismama jógaoktatói tanfolyamot.

Így idéntől már nemcsak a közeli hozzátartozóimat tudom segíteni, hanem a csoportos órákon jelenlévő kismamákat is kísérhetem a várandósság idején, és felkészíthetem őket testileg-lelkileg a nagy napra.

Hogyan épül fel egy óra, milyen gyakorlatokat nem végezhet a kismama?

Az óra legelején a nyitó körben az új kismamákkal megismerkedünk, a többiek pedig szintén elmesélik, hogy érzik magukat aznap, mi mindent történt velük az elmúlt héten, tapasztaltak e nagyobb változást, felmerültek e kérdések, amelyeket akkor átbeszélünk. Mindenki hozzászólhat, tapasztalatot cserélhet. Ez a rész hasonlít egy kismama klubhoz és akár fél óráig is eltarthat.

Ezután egy pár perces elcsendesedéssel segítjük a megbeszélteket leülepedni, és ráhangolódunk a gyakorlásra egy rövid meditációval, légzésfigyeléssel.

Majd finoman átmozgatjuk, bemelegítjük a testet, fokozatosan haladunk a fizikai gyakorlatoktól befelé a relaxációs és imaginációs gyakorlatok felé. Az óra utolsó felében gátizomtornát, relaxációt, majd légzőgyakorlatokat végzünk.

Az óra legvégén pedig záró körben beszéljük át a gyakorlás közbeni tapasztalatokat, az átélt hatásokat.

A gyakorlatok nagy része módosított jóga ászanák, azonban kerülendők a hasi préssel járó gyakorlatok, légzésvisszatartás és a hosszan kitartott testhelyzetek, vagy bármi más, ami egyénileg túl intenzív, megterhelő.

Melyek azok a kismamák számára legfontosabb pontok, amelyre a jóga összpontosít?

Mivel a várandósság hatalmas változást jelent mind testileg, mind lelkileg a kismama életében, ezekben nyújt segítséget a kismama jóga.

Megváltozik a testtartás, ezért fontos a megfelelő izmokat erősíteni, illetve nyújtani, átmozgatni az ízületeket és felkészíteni a gátizmokat.

Megtanuljuk a légzőgyakorlatokkal az idegrendszert stabilizálni, ezáltal a légzésen keresztül mélyebben tudjon kapcsolódni önmagához és a kisbabájához, illetve, hogy a folytonos változások mellett a belső stabilitását és belső nyugalmát megőrizhesse.

Melyek azok a legpozitívabb hatásai a kismamajógának, amelyeket kiemelnél?

Legpozitívabb hatása a tudatos felkészülés a szülésre, és testi-lelki harmóniában megélt várandósság. Ami azt jelenti, hogy a fizikai panaszokat csökkentjük, az anyává érési folyamatot támogatjuk, nő az anya bizalma a saját teste iránt, felkészül egy pozitív szülésélményre. Támogató női körben a kismamák kapcsolódnak, segítik egymást és ezáltal életre szóló barátságok is kialakulhatnak.

Ha valaki sosem jogázott még, akkor is elkezdheti ezt a technikát a várandóssága során? Hányadik héttől ajánlod az órán való részvételt?

Igen, 14. héttől ajánlott a kismama jóga annak is, aki előtte sohasem jógázott még. Ez a gyakoribb, általában így jönnek hozzánk a kismamák, hogy előtte még nem jógáztak.

Várandósság során fontos a tudatos légzés, hisz a légzésszám akár 50%-kal is megnövekedhet, és a kismamák izgulnak, aggódnak, tehát a stressz sem kerüli őket. Miért fontos a tudatos légzés, mi mindent befolyásolhat? Miként segíthet ebben a jóga?

A kismamajóga órákon elsődleges cél a helyes, mély légzés megtanítása légzésfigyelésen és légzőgyakorlatokon keresztül. Ezek segítenek a befelé figyelésben, az elcsendesedésben, támogatják a hormonháztartás működését, jótékonyan hatnak az idegrendszerre.

Speciális légzőgyakorlatokat is tanulunk: váltott orrlyukú légzés, ami segíti a harmónia megteremtését, kiegyensúlyoz, megnyugtat. A zümmögő, prüszköl és hangadásos légzések, és a vizualizációval egybekötött légzések is nagy támogatást nyújtanak a kismama számára a vajúdás során.

A magzatra milyen hatással van, ha az édesanya jógázik?

Magzatként is nagyon fontos, hogy miként éljük meg ezt a kilenc hónapot, hiszen ekkor programozódik belénk szüleink viselkedése, hozzánk való viszonya, édesanyánk életmódja, hangulata, a környezeti hatások, és minden egyéb tapasztalása. Ezekben mind segít a jóga, tehát a legjobb, amit tehet a kismama várandóssága alatt, hogy jógázik.

Egészen szülésig gyakorolhatja a kismama?

Igen, természetesen és ez a jellemző. Aki elkezdi gyakorolni, annyira pozitívan éli meg a hatásait, hogy természetes igényévé válik a kismama jógán való részvétel. Előfordult már, hogy a reggeli kismama jóga után aznap éjjel elindult a szülés.

Szülés után mikortól folytatható?

Általános javaslat, hogy hat hetes kor után, a gyermekágy végén fokozatosan térhet vissza a jóga gyakorláshoz az általunk is tartott baba-mama jógacsoportba.

Hol és hogyan találhatnak meg a kismamák a kérdéseikkel?

A legegyszerűbben emailben: info@joga-egeszseg.hu címen, de akár telefonon is: 

+36-30-200-11-25

Köszönjük szépen a lehetőséget és nagyon sok szeretettel várjuk a kismamákat!