Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Mom Basic

2022.01.08


A várandósság előrehaladtával, a pocak növekedésével, egyre több mozgásszervi kellemetlen tünet léphet fel, mely megnehezítheti a kismama mindennapjait, életvitelét, sőt kihathat a későbbi, szülés utáni időszakra is.

Talán már sokan ismerik a Kinesiotape-et, melyet egy japán orvos fejlesztett ki, és mára a mozgásszervi problémák kezelésének hatékony kiegészítő módszerévé váltak ezek a hatóanyag mentes színes szalagok, melyek a terhesség és a szoptatás ideje alatt is biztonsággal alkalmazhatóak és segítséget nyújthatnak az egyes kellemetlen tünetekkel szemben. A metódusról, a tapasztalatairól beszélgettünk Ruzsicsné Sólyom Gabriellával, aki gyógymasszőr, fizioterápiás asszisztens és KinesioTape terapeuta is. Masszázs stúdiójában kismamáknak is segít fájdalmaik csillapításában ezzel a hatékony kezeléssel: 

Masszőrként dolgozol, a saját vállalkozásod építed, fejleszted magad, és mindemelett te is édesanya vagy! Mióta vagy gyógymasszőr? Miért ezt a pályát választottad?

Tulajdonképpen a sors terelt erre a pályára. Én élsportoló szerettem volna lenni, válogatott kézilabdás. De sajnos a sors közbe szólt... Többszöri térdsérüléseim miatt abba kényszerültem hagyni védést és a tovább tanulási terveim is borultak. Ekkor jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára, Rekreációszervezés és Egészségfejlesztés szakra. Akkoriban úgy gondoltam ez a szak önmagában kevés. A sporthoz közel maradván gondoltam, hogy a sportrehabilitáció, sportmasszázs megfelelő kiegészítője lesz. Mivel érintett is voltam, nagyon érdekeltek a sportsérülések. Ekkor jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskolába Gyógy- és Sportmasszőr szakra. De mint akkoriban semmi, ez sem jött össze. Létszám hiány miatt nem indult a sportmasszőr szak. Így gyógymasszőr lettem. Immár 9 éve. Azóta is ebben dolgozom, képzem, fejlesztem magam folyamatosan. Másképp alakult, de megtaláltam ebben is a szépséget.

Mióta alkalmazod vendégeidnél a kinesiotapet?

Kinesiotappel 2017 óta foglalkozom. Nagyon-nagyon kevesen ismerik, pedig szakszerűen felhelyezve különböző problémák esetén nagyon sokat tud segíteni.

Milyen tünetek esetén alkalmazható ez a módszer a várandósoknál?

Elsődleges célja a pocakos kismamáknál a fájdalomcsillapítás és a tehermentesítés. Kiemelendő a prevenciós stria védelem is. Az időben elkezdett stria elleni ragasztás lecsökkenti, illetve javítja a striák állapotát. Nagyon kevés figyelmet kap, ahogyan a mell, gyulladás elleni ragasztása is. Továbbá a lumbális gerinc védelme deréktámasztással, vagy a rectus diastasis kialakulásától védő, illetve további rectus diastasis fokozódását megelőző prevenciós kezelések is jó eredménnyel alkalmazhatóak.

A kinesio tape ragasztást mikortól lehet a kismamáknál elkezdeni, van esetleg valamilyen kontraindikáció?

A kismamáknál a 2. trimesztert elhagyva a várandósság és a szoptatás teljes ideje alatt bátran használható a tape. Az első trimeszterben a has, deréktáj, a sacralis régió, magyarán a beidegzés és a vérellátás területére ne tegyünk tapet. Alá, fölé viszont nyugodtan. A 6.hónaptól akkor is, ha panaszmentes, érdemes ezzel a ragasztással tervezni.

Általános kontraindikáció ezen felül a bőr rossz állapota. Sebes, napégett, felpattogzott, nem egészséges felhámra nem ragasztunk. A szalagok ragasztóanyaga akril, ezért aki erre érzékenyek nekik sem ajánlott.

Miként zajlik a kezelés folyamata? Meddig maradhatnak fent a szalagok, kell-e ismételni a kezelés?

A kismama amúgy is nagyon érzékeny bőrét nem fertőtlenítjük kendővel. Megkérjük, hogy frissen zuhanyozva érkezzen. Problémától függően ragaszthatjuk a pocakot, derekat, mellet, vállakat, de minden mást is.

A tape 1 hétig maradhat fent, de ha a kismama azt mondja az 5. napon, hogy már zavarja, feszíti, le kell venni és tenni kell egy újat. A csere előtti napon, ha szeretné lehet krémezni a hasat, de a kezelés napján már semmi ne legyen a bőrön, mert nem fog felragadni.

Mit javasolsz, a tape ragasztás mellett, mire figyeljen a kismama, milyen életviteli változtatásokat tegyen, hogy tünetei javuljanak?

Nagyon fontos odafigyelni a túlzott szénhidrát bevitelre. A mozgás, a mozgásban maradás kiemelten fontos. A fájdalommentes, boldog babavárás a kiemelt cél.

Szülés utáni regeneráció során is használható a tape? Mint például rectus diastasis esetén?

Természetesen! Minél többedik terhesség, annál nagyobb az esély az egyenes hasizom rostjainak szétválására. Nagyon fontos a prevenció.

Szoptatás alatt kialakuló mellgyulladás nyirokragasztása is enyhítést hoz az édesanyáknak.

A szülés utáni has állapotának minél hamarabbi visszanyerése céljából ez a terület is más technikával újra ragaszthatóvá válik.

Továbbá a szoptatás időszakában a nyak-váll régió masszázsa és tapelése is jól esik a mamiknak. Szülés után 6héttel masszírozhatóak az anyukák tetőtől talpig. 

Milyen elérhetőségeken kérhetnek időpontot hozzád a kismamák?

Megtalálnak telefonon, Viber-en, WhatsApp-on, Mesenger-en, de e-mailben is. Az aktuális árlistát pedig a www.facebook.com/rsgmasszazsstudio "Szolgáltatások" fül alatt találják meg. Bankkártyát és Szép Kártyát is elfogadok.

Forduljatok bizalommal Gabriellához kismamák, ha mozgásszervi bántalmaitok vannak várandósságotok idején, vagy utána, a regenerálódás időszakában!