Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Legyél te is öko szülő - mosipelus tippek

2021.10.20

Beszélgetés Németh Emese Júliannával

Emlékszem, anyukám mesélte, hogy ő mosta a pelenkákat, eldobhatót csak alkalmanként használt, ha mentünk valahová. Akkoriban ez volt a természetes, pedig még autómata mosógép sem létezett, és szárítógép sem.

Manapság, egyre inkább előtérbe került a pelenka mosás, az eldobhatóval szemben. A fő szempont a környezetvédelem és nem utolsó sorban a pénztárcánk védelme is.

  • A pelenka lebomlási ideje 550 év,
  • a szobatisztaságig kb. 4 - 5 ezer darab pelenkát használ el a baba,
  • ez másfél tonna,
  • havonta minimum 10 ezer Ft költség,
  • tehát 3 éves korig, 360 ezer Ft.

A pelenka mosás ezzel szemben jóval költség hatékonyabb, és tagadhatatlanul környezetkímélőbb.

Németh Emese Juliannával beszélgettünk a mosható pelenkákról, az indulásról, hogyan építhető be a mindennapokba a "mosipelusozás". Emese egy kreatív, vállalkozó anyuka, aki készíti ezeket a csodaszép pelusokat.

Mikor döntöttél úgy és miért, hogy "mosipelusokkal" és egyéb környezetkímélő termékekkel, mint a mosható melltartóbetétek, intimbetétek készítésével fogsz foglalkozni?

Mikor kisfiamat vártam, akkor keresgéltem az interneten különféle környezetkímélő és természetközeli megoldásokat a háztartás és gyermekgondozás minden területére. Így futottam bele a hordozás mellett a mosható pelenkák világába. Az első pelenkák megvarrására a szükség és a kíváncsiság vitt rá! Aztán ez szép lassan kinőtte magát, és 2016-ban hivatásommá vált a mosható pelenkák varrása és népszerűsítése. Nagyon sokat kutattam, és tanultam, míg kialakult a mostani kínálat, és megtaláltam a legjobb alapanyagokat. A felnőtt intim higiéniás termékekkel körülbelül egy évvel később kezdtem el foglalkozni. 

A bele való betétek milyen anyagból készülnek? Egyáltalán hány réteg anyagot kell a külsőbe beletenni? Melyik a legjobb nedvszívó kombináció?

Készülhetnek műszálas anyagból, mint a microfleece. Természetes anyagból, mit a pamut, a bambusz, vagy a kender. Vagy kevert anyag összetétellel, mint a zorb. A rétegek száma, attól függ, mekkora mennyiségű nedvességet kell felszívniuk, illetve milyen alapanyagból készülnek. De például egy külsőhöz elég egy minőségi pelenka belső. Egy-két betétnél, tetra pelenkánál, vagy prefoldnál többet nem jó a külsőbe tenni, mert a túltömött pelus, ázáshoz vezethet. Vagy azért, mert a nedvszívókat nem takarja a külső, vagy azért, mert egyszerűen kipréselődik. A kevesebb, ebben az értelemben több. Például, ha egy terta pelenka már nem elég, akkor célszerűbb kenderes betétre váltani, mint két tetrát használni. Minden alapanyagnak megvan az előnye és hátránya, de összességében a legjobb a zorb, utána az általam is választott bambusz-kender fleece következik, ami 100% természetes, organikus alapanyagokból van összeállítva.

A használt betétek, pelusok tárolása, hogy történjen, mivel lehet elkerülni a kellemetlen szagokat akkor is, ha naponta mosunk?

Tárolhatjuk őket akár egy lavórban, vödörben, illetve ha úton vagyunk pelenka zsákban. Ha használat után egyből előmossuk, kiöblítjük a pelenkát, akkor a bacik nem tudnak elszaporodni, így nem kell tartani a kellemetlen szagoktól sem.

A mosás sarkalatos kérdés! Miként tehetjük a mosást is környezetkímélőbbé?

Használhatunk környezetbarát mosószereket, és azzal is sokat teszünk a környezetért, ha hazai márkát használunk. De lehet különféle házi praktikákat is alkalmazni, például a kicsi fürdővizében ki lehet öblíteni a pelusokat, így kevesebb vizet használunk.

Mire kell figyelni a pelenkák mosásánál, milyen szabályokat kell betartani, hogy sokáig megtartsák minőségüket? A foltokat mivel lehet a legjobban eltávolítani?

A legfontosabb szabály, hogy ne hagyjuk elszaporodni a bacikat, ne hanyagoljuk el a mosást! Egy másik tényező, hogy ne hagyjuk kikeményedni az anyagokat, mert úgy kevésbé ellenállóak a fizikai sérüléseknek textil szálak. Én nem használok ugyan ilyen alapanyagot, de bambusz viszkózból készült betétek kényesek, hajlamosak a "kopaszodásra". Ezekhez nem lehet enzimes mosószert és öblítőt használni. A foltokat kezelhetjük mosószappannal, vagy folttisztítóval is.

Szárításnál mire kell odafigyelni, bele tehetjük szárítógépbe a belsőket és a külsőket?

Ebben a kérdésben az adott márka mosási útmutatása a mérvadó. Az enyémek például szárítógépben alacsony hőfokon és fordulaton száríthatóak. Szerintem még jót is tesz nekik, mert finom puhák maradnak az anyagok.

A kezdő készlet egy újszülött esetében hány darabból álljon, mit kell még beszerezni az induláshoz?

A darabszám a baba korától, és a mosás gyakoriságától függ. Például egy újszülött esetében napi mosás mellett 8-12 darab pelusra lesz szükség, mert az újszülöttek pelenkáit rendszeresen kell cserélni minden nap, körülbelül 2-3 óránként. Később mikor már kevésbé híg a széklet, és a napi rutin is beáll, kevesebb pelusra van szükség. Ilyenkor lehet figyelni, és szükség szerint pelenkázni, hasonlóan az EC-hez.

Körülbelül mennyibe kerül egy kezdő szett és ezek meddig használhatók?

Nehéz kérdés, mert nagyban befolyásolja, hogy honnan, milyen pelenkákat vásárolunk. Nálam körülbelül 96.000 Ft egy újszülött babára és napi mosással számolva egy szett. De elkezdeni már egy darabbal is lehet! Azzal is csökken az eldobható pelenka fogyasztásunk, és a megspórolt pénzből lehet venni még egyet, aztán kettőt.. Így apránként is fel lehet építeni a saját szettünket, ami hosszú távú befektetés. Egy jó minőségű pelenka két-három gyereket kiszolgál. Ha vigyázunk rájuk, akkor akár tovább is adhatjuk!


Ha egy anyuka úgy dönt, mosni fogja a pelusokat, mennyi idő körülbelül napi szinten, amit a pelenkák rendben tartására kell fordítani és körülbelül mennyi idő kell ahhoz, hogy rutinná váljon mindez?

Elsőre tűnhet bonyolultnak, és időigényesnek, de valójában gyorsan bele lehet rázódni a használatukba. Az első találkozás után 1-2 nap alatt rutinná válhat a folyamat. Napi szinten úgy 15 percnél többet nem vesz el az ember életéből.

Milyen pelenka típusok léteznek?

AIO, AI2 vagy SIO pelenkák hasonlítanak leginkább az eldobandó pelenkákhoz, igazi felhasználó barát fajták. Nagyon népszerűek még a zsebes pelenkák, ahol egy kialakított zsebbe kell a betétet helyezni. A csónakos pelenkák külső dekor részéhez kell patentolni egy úgynevezett csónakot, ami a vízzáró réteget biztosítja. Ebbe a csónakba lehet helyezni a betétet. A pelenka külsők vízzáró rétegként funkcionálnak, melyeket használhatunk pelenka belsőkkel, betétekkel. Nedvszívó rétegnek használhatunk prefold, vagy tetra pelenkát is.

Bízunk benne, hogy segítségetekre volt ez a beszélgetés!

A képeken találtok hasznos információkat a pelenka fajtákról, betétekről és arról hány pelust használ el egy baba naponta átlagosan.

Webshopunkban meg is vásárolhatjátok Emese csodaszép mosipelusait!

Hisz egy kicsivel több idő ráfordítással rengeteget tehetünk azért, hogy gyermekeinknek megőrizzük a bolygónk egészségét.

2021. 03. 30.