Nyitvatartás H-P: 10-15 Sz-V: ZÁRVA

Légzésfigyelő, pro és kontra

2021.10.19

Légzésfigyelő pro és kontra

Mit kell tudni a vásárlástól, az esetleges riasztát követő teendőkig?

Mi a hirtelen csecsemőhalál szindróma, a hirtelen légzésleállás, azaz a SIDS?

A világon sajnos a mai napig több ezer esetet regisztrálnak, amikor a csecsemő hirtelen, gyakorlatilag ok nélkül, alvás közben légzésleállás miatt elhalálozik. Ez a megrázó, tragikus esemény évezredek óta végig kíséri az emberiséget. A bibliai Ószövetségben olvashatunk Salamon király döntését kérő két anyáról, miután egyikük csecsemője az éjszaka folyamán hirtelen meghalt.

Az első tudományos leírás 1923-ból származik, a hirtelen halál definíciója 1970-ben keletkezett, majd 1991-ben alakult ki a módosított, ma is elfogadott forma. Közép-Európában gyakorisága 2,7:10 000 gyermek, az Egyesült Államokban ennél magasabb, irodalmi adatok szerint 6,9:10 000 gyermek, különösen magas a színes bőrű lakosság körében. Szerencsére nem beszélhetünk túl gyakori előfordulásról, de mindenképp tudni kell róla. A szindróma sok esetben kiszámíthatatlan és nagyrészt megmagyarázhatatlan. A vizsgálatok sem találnak általában kiváltó okot. Egészséges, jól fejlett, jól táplálkozó babákat is érinthet, nem csak azokat, akik valamilyen betegséggel küzdenek. A kutatások folyamatban vannak, de egy biztos, fontos az odafigyelés, ezért jó, hogy létezik a légzés monitorozására kifejlesztett eszköz, a légzésfigyelő.

Az élet első hónapjában ritka a hirtelen légzésleállás. A kockázati csúcsok 2-4 hónapos csecsemőknél a legmagasabbak, majd csökkennek. Általában mondhatjuk, a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél fordul elő leggyakrabban.

Mit mondanak a kutatások az okokról?

A vezető hipotézis az, hogy az agy azon idegsejtjeinek fejlődése nem megfelelő, amelyek a szív és a tüdő normál működéséhez szükségesek. Ezenkívül a stresszkeltő ingerekre vonatkozó egyéb, általában védő válaszreakciók is hiányosak lehetnek az érintett csecsemőknél. A csecsemő normál esetben képes felébreszteni magát, vagy reagálni különféle fiziológiás ingerekre. Például egy arccal lefelé alvó gyermek elfordítja a fejét olyan helyzetbe, hogy újra levegőt vehessen. A megváltozott véroxigén- vagy szén-dioxid szint váltja ki az izgalmi reakciót. Ha az idegsejtek fejletlenek, az ébresztőmechanizmus zavara áll fent, a mélyen alvó baba nem ébred fel, ez a reakció nem váltódik ki, így megtörténik a tragédia.

Nagyon fontos tehát, hogy a csecsemő gondozására való felkészülésben, ezt a témát is alaposan körül járjuk, mert nincsenek olyan konkrét tünetek, amelyek felhívnák a figyelmet a közelgő bajra. A SIDS bekövetkezésének csökkentése érdekében ezekre érdemes odafigyelni:

 • Hipertermia (megemelkedett hőmérséklet)

Hajlamosak vagyunk a csecsemőket túlöltöztetni. A hirtelen túlmelegedés is kiválthatja a szindrómát. Igyekezzünk időjárásnak megfelelő ruhát, a megfelelő rétegben a babára adni. Ne feledjük el, a takaró is plusz réteg. Régi anyáinktól hallott szabály, adjunk a gyerekre egy réteggel többet, mint rajtunk van, az lesz komfortos a számára. Ellenőrizzük a tarkójánál, ha ott izzadt, akkor túl van öltöztetve. Ha hideg, fázik a baba. (BABYWHEATER egy praktikus alkalmazás, segíthet, irányt mutathat a babák öltöztetésénél, de minden baba más, a tapasztalatunkat, a saját igényeit tartsuk szem előtt. )

 • A babaszoba ideális hőmérséklete 20-21 fok

A babaszoba hőmérséklete ne legyen több 20-21 foknál a szakmai ajánlás szerint. Az újszülött életének első heteiben, 22-24 fok az optimális. A gyermekgyógyászok azt javasolják, hogy 4 hetes koráig tartsuk ezt a magasabb hőmérsékletet, majd fokozatosan csökkentsük azt, 19-20 fokig. A ruházat legyen éjszakára is szellős, pamut. Használjunk könnyű takarót, vagy még jobb a hálózsák.

 • A matrac lehet kókusz, kókusz-latex és szivacs matrac, mostanában leginkább a hideghab matracot ajánlják a babáknak.

Legyen biztonsági jóváhagyással ellátva. Kerüljük a bolyhos, laza ágyneműt a baba alvási területén. Ne legyen párna a baba feje alatt, maximum textilpelenka, amit előtte kivasaltunk. Ne tegyük tele plüss állatokkal az ágyát, ha alszik, ráérünk erre majd kicsit nagyobb korában.

 • Hason altatás

Megoszlanak a vélemények a hason alvásról is. Normál esetben elmondható, hogy a baba elfordítja a fejét, nem fordul arccal a matracba. Ha a matrac kemény, nincs rajta párna, nem jelent veszélyt. Mégis sokan szeretik oldalt vagy háton altatni a babát. Itt a bukás veszélye merül fel, ezért fontos, hogy a babát kellően megbüfiztessük mielőtt letesszük az ágyába. (Bukósabb babáknál ennek ellenére is előfordul, hogy nagyobb mennyiségű tej jön vissza.)

 • Egy ágyban alvás

Ebben sem lehet közös nevezőt hozni. Lehetőleg ne aludjunk egy ágyban a babával, ha mégis, akkor aludjon a kicsi babafészekben, főleg amíg nagyon kicsi. Van, aki nem is tudja elképzelni, hogy a babával egy ágyba aludjon. Inkább teszi bölcsőbe, vagy babaöbölbe a gyermekét. Más csak a kicsivel együtt alszik, így érzi biztonságosnak. Egy biztos, a babaöböl vagy bölcső nagyon jó megoldás a kezdeti időszakban. Jót tesz a kötődésnek, ha a baba közel van hozzánk, illetve a szoptatás kezdeti időszakában is nagyon hasznos. Császárral szülő nők esetében is ajánlott, hisz a kezdetben nehezebben mozgó anya, könnyebben tud szoptatni, ha karnyújtásnyira van tőle a baba.

 • Babakocsiban altatás

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a babkocsiban legyen több szellőzőnyílás. Ez hideg időszakban is fontos, ha felcsatoljuk a plusz tartozékokat, hideg ellen védő elemeket, ne maradjon szinte zárt körben a kocsi. A kocsiban is bemelegszik a baba, ezt tartsuk szem előtt ha felöltöztetjük. Nyáron szintén jó, ha van szúnyoghálós nyílás rajta, mert nagyon túlmelegedhetnek a csecsemők.

 • Dohányzás

A baba számára biztosítsunk teljesen dohányfüst-mentes környezetet.

 • Anyatejes táplálás

Tegyünk meg mindent a szoptatás, az anyatejes táplálás érdekében!

Légzésfigyelők pro és kontra

A csecsemőnek testi kontaktusra, figyelemre van szüksége, a közelség biztosítja számára a táplálékot, teste melegen tartását, a szülő életfunkciói pedig hatnak a saját életműködéseire is. A bőr-bőr kontaktus módszer alkalmazásának előnyös hatását a koraszülöttekre nem is kell magyarázni. Egy kimerült, fáradt édesanyának, biztonságérzetet adhat a légzésfigyelő.

A leggyakoribb ellenérvek a következők:

 • Ha a gyermek megkapja a figyelmet, nincs szükség légzésfigyelőre, hisz az édesanyák ösztönösen ébrednek az éjszaka közepén is minden neszre, mozdulatra, folyamatosan figyelik a babát.
 • Tévesen beriaszthat, plusz stresszt okoznak a szülőknek.
 • Nem gyakori ez a szindróma.

Mikor kell mindenképp a légzésfigyelő?

Amennyiben a gyermeknek ismeretesek a légzésproblémái, a gyermekorvos vagy szakorvos ajánlhat egy bébimonitort. Ha orvos ajánlja, akkor mindenképp fontos ezt használni, hiszen komoly bajt előzhetünk meg vele!

A készülékkel NEM zárható ki a SIDS esélye! Csupán azt jelzi, hogy a baba nem vesz levegőt! Az ezt követő lépésekkel is legyünk tisztába kell lennünk! Nem a légzésfigyelő menti meg egy levegőt hosszú másodpercek óta nem vevő csecsemő életét, hanem a szülő, aki tudja, hogyan kell cselekedni, ha kell, az újraélesztést megkezdeni!

Hogyan működik?

A légzésfigyelő a matrac alá helyezhető lapokból, vezetékből, és a riasztást leadó érzékelő fejegységből áll.

Ha a készülék nem érzékel légzőmozgást 15-20 másodperc múlva hangjelzést ad. A csecsemőknél előfordul hosszabb apnoe, ha ez áll fent a hanghatásra, mint hirtelen ingerre, újra megindul a légzés, ha nem, akkor riaszt fény és hangadással.

Típusok:

 • Kiságyba helyezhető 1-lapos, 2-lapos, ikreknek 4 lapos légzésfigyelő.

A légzésfigyelők megvásárolhatók ma már bébiőrrel kombinálva, kamerával, szinte minden igényt kielégítő választékkal találkozhatunk a boltokban. A légzésfigyelő érzékelő lapját a matrac alá kell helyezni, tehát a matrac és az ágyrács közé, úgy hogy ne billegjen, stabil legyen! Utazóágyban nem tudjuk használni a lapos kivitelt, mivel nem egyenes, vízszintes és kemény a felülete az ágynak! A matrac legyen 3-12 cm közötti vastagságú. Az érzékenység minden típusnál állítható. Érdemes a legérzékenyebb fokozatra állítani, amíg kicsi súlyú a baba, illetve ha babfészket használunk.

Egy lapos vagy kettő lapos?

Az általános tapasztalat szerint jobb ha kettő laposat veszünk. Ugyanis, ha a baba elfordul, odébb kerül az érzékelt felületről, tévesen riaszt a szerkezet.

Pelenkára csatolható légzésfigyelők

Ha mellettünk alszik a baba, babafészekben, felmerülhet a kérdés, hogy ott használhatjuk-e? Nem! A légzésfigyelő érzékelni fogja a mi mozgásunkat is, így nem fog riasztani, ha a kicsi nem vesz levegőt. Ebben az esetben a pelenkára csatolható típusok jöhetnek szóba. Könnyű, kicsi, hordozható, elemmel működik, így álló babakocsiban, vagy utazóágyban is használhatod. Ha a légzőmozgás túlságosan lelassul vagy megszűnik (15 másodperc elteltével), a készülék gyengéd rezgéssel lélegzetvételre ösztönzi a babát. Ha a mozgás nem tér vissza, hangos riasztással figyelmeztet. Használni addig lehet, amig a baba nem kezd el érdeklődni, mit is csíptet anya a pelusra, mert hajlamosak leszedni(személyes tapasztalat).

Beriaszthat tévesen a készülék?

Igen, erre készüljünk fel, hogy van esélye a téves riasztásnak, ha nem érzékeli a fent már említett módon a baba légzését. Másik ok lehet az, hogy nem elég érzékeny fokozatra van állítva a gép. Az elem merülésekor külön jelzést kapunk, ez egyes típusoknál, lehet csipogás vagy fényjelzés. Érdemes gyakran elemet cserélni, a gyenge elem is lehet oka a beriasztásnak.

Egyes készülékek, érzékelhetik a külvilág rezgéseit is. Ha villamos, metro, vonat a házunk, lakásunk közelében közlekedik, akár az ezek okozta  rezgéseket is vélheti a berendezés légzőmozgásnak. Nagyobb forgalmú utak mellett is előfordulhat, hogy a csecsemőt már rég kivettük az ágyából,  de a készülék még mindig érzékel mozgást, hisz a nagyobb autóforgalom okozta rezgéseket is monitorozza. 

Mit kell tenni, ha riaszt a készülék?

Ha egy riasztás után, ahol kételkedünk abban, hogy téves volt, bár a baba normál életjelenségeket mutatott és orvoshoz visszük a kicsit, javasolhatják a megfigyelést, ami 3 nap kórházi körülmények között. Az elhúzódó - 20 másodpercnél hosszabb - légzéskimaradások előfordulására esetén, valamint a légzéskimaradással együtt járó izomtónus-, szívritmus- és bőrszín-eltérések fennállása esetén legalább 6 hónapos korig otthon is szigorú apnoe-alarmmal való monitorozásra van szükség.

A legfontosabb, hogy eldöntsük, valóban leállt-e a csecsemő légzése, vagy csak a készülék érzékel tévesen. Ennek a kérdésnek az eldöntése csak ott és csak abban a pillanatban lehetséges, amikor a riasztás történik, utólag már nem lehet dönteni. Ez a kérdés azért fontos, mert a légzésleállás - még ha átmeneti is - nagyon komoly betegségek előjele lehet.

Riasztás esetén a legfontosabb, hogy megfigyeljük a gyermek színét, és a légzőmozgásait. Ehhez le kell hajolnunk a csecsemővel egy magasságba és néhány másodpercig figyelnünk kell, hogy emelkedik-e a mellkasa/háta. Eközben megfigyelhetjük a gyermek színét is. Ha sötét van, mindenképpen gyújtsunk villanyt!

Ha azt látjuk, hogy a gyermek szürkés-sápadt vagy kékes-lilás színű és nincsenek légzőmozgásai, akkor dörzsöljük meg a hátát vagy a talpát, ha erre sem indul meg a légzés, akkor azonnal kezdjük meg az újraélesztést és hívjunk mentőt.

Az újraélesztés lépései itt olvashatók! 

Ajánlott egy baba ujraélesztési tanfolyamon részt venni. Hisz azt, hogyan és mekkora erősséggel végezhetjük az újraélesztést, személyes részvétellel lehet elsajátítani! Ne legyen szükség rá, de ha mégis, tudjuk mit kell tenni!

Oktató video: Csecsemő újraélesztés lépései | Csecsemő újraélesztés lépései szülőknek | Babamentő program (babamento.hu)

A lépések leírását itt találod!

Amennyiben a gyermek színe nem normális és nincs légzése, de a fizikai ingerlésre újra lélegezni kezd, akkor a lehető leghamarabb vigyük orvoshoz.

Amikor azt látjuk, hogy a gyermek színe teljesen normális és légzőmozgásai is vannak, akkor nyugodtan kikapcsolhatjuk a riasztást, nincs más tennivalónk, mint

Biztos vagy benne, hogy tudod mit kell tenned ha beriaszt a készülék?

Itt egy nagyon hasznos kérdőív, hogy ellenőrizd a tudásod!! (Ebben még 104 szerepel a mentők hívószámának, ma már ez a 112!)

Milyen lehetőségek vannak ikrek esetén?

 • Ha az ikrek egy ágyban alszanak:

Csak a pelenkára csíptethető légzésfigyelő használható. ( az ajànlás szerint ez nem teljesen biztonságos! A Snuza® érzékelheti a külső mozgást is, ezért nem ajánlatos használni a babával való együttalváskor, illetve akkor, ha a baba babakocsiban vagy autósülésben alszik.)

 • Ha az ikrek külön ágyban, de egy szobában alszanak:

2 db matrac alá helyezhető légzésfigyelőt is választhatsz. Ennek létezik ikres változata is, amelynél egy vezérlőhöz két érzékelő lapot adnak. Ettől függetlenül külön ágyban kell elhelyezni a babákat, mert a szenzor nagyon érzékeny.

 • Ha külön szobában alszanak az ikrek:
 • Ha az ikreknek külön szobája van, akkor 2 db külön légzésfigyelőt kell vásárolni.

Termék ajánlás:

Orvostechnikai eszköz a Baby control légzésfigyelő

(Mit jelent az orvostechnikai eszköz fogalma? Kattints ide és olvasd el!)

BABY CONTROL BC-210 A digitális légzésfigyelő készülék átlagos méretű kiságyban a teljes fekvőfelületet figyeli. Tökéletes biztonságot nyújt a babának, nyugodt éjszakát a mamának.

Ezt a típust azoknak a szülőknek javasoljuk, akik elsősorban a biztonságot akarják megteremteni, de az egyébként is sokat tudó készülék mellett nincs szükségük más extra szolgáltatásra. Ez a típus optimális választás, kompromisszum nélkül.

BABY CONTROL BC-230 Ha az átlagosnál nagyobb méretű kiságyban alszik a baba, akkor ezt a típust javasoljuk használni, mert a három érzékelőlappal a szokásosnál is nagyobb fekvőfelületet lehet megfigyelni.

Ha a kiságy normál méretű, a harmadik érzékelőlapnak akkor is jó hasznát vehetik a baba bölcsőjében, ideiglenes fekhelyén, nagyszülőknél. Ilyenkor a baba alól nem kell kivenni az érzékelőlapokat, elegendő a könnyen lecsatolható vezérlőegységet a babával vinni.

Ez a típus jó választás annak, aki ki tudja használni a több, önállóan is használható érzékelőlap előnyeit, vagy nagyméretű a kiságya.

Vezeték nélküli kiegészítő egység BC-200, BC-210, BC-230 típusokhoz.A BC-480 vezeték nélküli egységgel Ön nem csak a babaszobában, de a lakás többi részében is kapcsolatban marad a kiságynál levő légzésfigyelővel. Távolabbról követheti, ha minden rendben van, és azonnal jelzést kap, ha a légzésfigyelő riasztana. Érzékeli a baba hangját is, és ezt megkülönböztetett hangon jelzi Önnek. A készülék hatótávolsága 15-30 m, a lakás szerkezetétől függően. A hordozható egység beépített Li akkumulátorról üzemel, USB csatlakozással tölthető. A beépített akkumulátorra 2 év garanciát adunk.

A kisméretű rádió-modul utólag is egyszerűen csatlakoztatható azokhoz a már forgalomban levő BC-200, BC-210, BC-230 típusú Baby Control Digital légzésfigyelőkhöz is, amelyek gyári száma "D"-vel kezdődik (a központi egység hátoldalán látható).


Baby Control Digital Légzésfigyelő ikreknek 4 érzékelőlappal

A Baby Control Digital légzésfigyelő 4 db nagyméretű érzékelőlappal rendelkezik, így ikerbabáknál is kiváló. Könnyen kezelhető, az ágy teljes felületét figyeli, így semmilyen eseményről nem marad le. 9 fokozatú érzékenysége, sötétben is látható kijelzője, biztonsági szirénája mind a kényelmes, biztonságos kezelést teszik lehetővé.


Snuza® Pico pelenkára csiptethető légzésfigyelő

Felügyeld a babád pocakjának mozgását, testhőmérsékletét és alvás közbeni testhelyzetét ezzel az "okos" készülékkel.

Snuza® Pico 40% kisebb mint a Snuza® Hero. Ez egy érintkezésmentes készülék, ami érzékeli a legapróbb mozgást és felügyeli a babádat, amikor alszik. A Snuza® Pico App azonnal értesíti a mért adatokról - a hasi mozgásról, a testhőmérsékletről, a test pozíciójáról sőt arról is, hogy a készülék nem esett-e le. Okostelefonon is követheted a baba hasi légzőmozgását, figyelheted a hőmérsékletét és akár az alvási pozíciót is. Az applikáció elérhető IOS és Android készülékekre is. A Snuza® Pico érzékelheti a külső mozgást is, ezért nem ajánlatos használni a babával való együttalváskor, illetve akkor, ha a baba babakocsiban vagy autósülésben alszik.

+ egy lehetőség, BÉRLÉS

Ha nem szeretnéd megvásárolnia készüléket, bérelheted tőlünk(BABYCONTROL BC-210), egy vagy több hónapra is. Nincs kaukció, sem minimum bérlési idő. Ingyen házhoz szállítjuk Keszthely és környékén, a készlet erejéig, még aznap!

Ha kérdésed van, keress minket a mombasic.keszthely@gmail.com címen, vagy telefonon a +36-30-9777-096 számon.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ A BÉRLÉSRŐL, ITT!

Források: A légzésfigyelőkről - www.vaszildoktor.hu, Csecsemő újraélesztés lépései | Csecsemő újraélesztés lépései szülőknek | Babamentő program (babamento.hu), Légzésfigyelő ikreknek :: Ikergyerekek (webnode.hu), snuza.hu - Mobil légzésfigyelők, Főoldal - Baby Control légzésfigyelő,