Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Nehézségek, tévhitek és megoldások szoptatás témában

2021.10.20


Beszélgetés Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadóval, az
Életkezdet Szakmai Egyesület alelnökével

       Az anyatejes táplálásra ugyanúgy fel kell készülnie az édesanyáknak, akár magára a várandósságra, a szülésre, egyáltalán a gyermekvállalásra. A szülésfelkészítők során lehetőség van a témáról is beszélgetni, rendelkezésre áll a védőnő, a szülésznő, de az igazi kérdések akkor vetődnek fel, ha az anya a karjaiban tartja a babát és szoptatni szeretné. Ilyenkor indul a "jó tanácsok" lavinája, ebben kezdő anyaként sokszor képtelenség eligazodni. Napról napra egyre több kérdés merül fel; elég-e a tejem? Elég tápláló-e a tejem? Kell fejni? Mikor? ....stb. Nagyon sok a tévhit, ami az interneten és közszájon kering. Ebbe belecsöppenni, egy kétségekkel teli új édesanyának, nagyon nehéz. A stressz sem könnyíti meg, a bizonytalan kezdeti időszakot.

...és ilyenkor itt vagy Te, kedves Irci, aki segít, határtalan nyugalommal és türelemmel, szeretettel. A honlapodon is azt írod "a végletekig hiszek a jóban" és ez sugárzik is belőled!

Milyen út vezetett el oda, hogy a hivatásod lett a laktációs szaktanácsadó, csecsemős nővér?

Csecsemős nővérként is a munkaköröm egy része volt a szoptatás segítése, egyéb teendők mellett, ez teljesen adott volt. Láttam az anyák problémáit éjjel és nappal, az első órákban, napokban. Pontosan tudom, hogy mi az, amin el lehet siklani. Amikor szoptatási tanácsadóvá váltam, akkor a fókusz a szoptatás lett, teljesen más szemszögből figyeltem, illetve láttam rá a dolgokra. Elképesztően sok tanulás, alázat szükséges, nyilván a kudarcok és a rengeteg pozitív visszajelzés is mind segítették az utam ezen a pályán. Mentorom, gyakorlati tanárom Böbe, aki szintén gyermekápolóból lett IBCLC szoptatási tanácsadó, ő támogatott abban, hogy ezen az úton célt érjek, sokat köszönhetek Neki. Ő még Debrecenbe kezdte a pályáját, az első bababarát kórházban.

Melyik az a kérdés, amellyel leggyakrabban találkozol, a szoptatással kapcsolatban, a munkád közben?

Kevés a tejem?!

Ez teljesen relatív, mert nagyon sok esetben, ha a témát körbejárjuk, akkor ki is derül gyorsan, hogy mégsem kevés a tej, pusztán a baba mellre szeretne kerülni, ami nem jelenti azt, hogy éhes, hanem az anya közelségére vágyik, szopizni szeretne, ez az ösztöne. A szoptatás, mint egy meghosszabbított köldökzsinórként is funkcionál. Kiemelt szakterületemnek érzem a gyengéd elválasztást, ezzel napi szinten új anyukák keresnek fel már évek óta. Ezzel kapcsolatban a kérdések, hogy baj e, ha az anya kezdeményezi az elválasztást, elválasztódást. Elég jó anya - e? Szabad - e ilyet? Ilyenkor egyetlen jó válasz az az, hogy elég jó anya, gyermeke számára pedig a legjobb, ehhez kétség sem férhet.

Mellre teszem a babát, ő békésen szopizik, minden nyugodt, idilli... így képzeljük el, de van, hogy szoptatás közben rettenetes érzések támadnak bennünk anyákban, sírunk, letargikusak leszünk, mi az oka ennek?

Több oka is lehet, létezik a szoptatási averzió, amikor szoptatás közben negatív érzései lesznek úrrá az anyán, feszültség, idegesség, ingerültség. Ez nem tudatos viselkedés, megnyilvánulás, gondolatok az anya részéről. Ezen is szépen át lehet lendülni.

Az egyik, számomra legnagyobb nehézség, a mellgyulladás volt. Mit tehet ilyenkor az édesanya és mi lehet a mellgyulladás oka?

A köznyelv gyakorlatilag "minden" problémát mellgyulladásnak gondol. A mellgyulladás: láz, fájdalom a mellben, gyakran csomó, pirosság, influenza szerű tünetek. Elzáródott tejcsatorna is okozhatja, a kényelmetlen melltartón át, a kimaradt szoptatás(ok), átaludt éjszaka és még sorolhatnám. Mindenképpen a legfontosabb, hogy folytatódjon a szoptatás, nagyon gyakran és hatékonyan!!! A mellmasszázs maradjon nagyon finom, nem hosszan tartó és semmiképpen nem fájdalmas! Gyakran indokolt a fájdalom és lázcsillapító szedése, valamin a hideg borogatás is jót tud tenni a meleg területnek. Ha mellgyulladás nem javul, vagy romlik, egészségügyi szakembert kell felkeresni!Nagy nyomás van az édesanyákon a social media felületein is, ha nem sikerül valami miatt a szoptatás, rengeteg bántó megjegyzést kapnak, biztosan te is szembesültél már vele, hisz jelen vagy instagrammon és facebookon is. Épp elég nehézség egy anyának, ha nem tudja anyatejjel táplálni gyermekét. Mit tanácsolsz annak az édesanyának, akinek pótolnia kell a szoptatásokat részben vagy teljesen és emiatt gyötri önmagát?

A szoptatás elhatározás, támogatás és hiteles információkon alapul. Az az édesanya, aki úgy érzi, hogy mindent megtett és ennek ellenére sem sikerült a szoptatása úgy ahogy azt szerette volna, az másképp tudja elengedni, illetve másképp viszonyul a szoptatáshoz és a szoptatós anyákhoz, mint az, akiben maradt sok kérdés, kétely, lehetőség. Fontosnak tartanám elmondani, hogy minden szoptatás hasznos, minden csepp anyatej kincset ér! Nem pusztán a kizárólagos szoptatás a tökéletes és elvárt, még akkor sem, ha legtöbbször ez a cél. Mindenki máshol tart, abban kell az anyákat támogatni, amiben szeretnék.

A sokszor hallott, tanácsként osztogatott megjegyzéseknek sajnos az anyai önbizalomra nézve romboló hatása van, kérlek oszlasd el ezeket nekünk!

XY azt mondta, hogy...

  • nem elég tápláló a tejem... nem igaz, mert minden tej a gyermekhez igazodik!
  • ha sokat sír este a babám, biztos nem elég neki a tej... Nem pusztán táplálék!
  • nem kell minden nyekkenésre mellre tenni a babát, mert elkapatod... (3 óránként

szoptatni, vagy igény szerint?) Nem tudjuk, hogy lehet elkapatni, csak szeretni tudjuk!

● XY - nak is elapadt a teje, egyik percről a másikra, biztos az enyém is el fog... Nem apad el egyik percről a másikra, és amúgy is, minden visszahozható, megjavítható!

● egy mellből/váltott mellből kell szoptatni egy-egy etetéskor...ahogy csak szeretnétek.

● 3 óránként etesd / ébreszd fel, hogy megetesd... Sokat legyenek bőr-bőr

kontaktusban és majd ráéreznek, összeszoknak.

10 millió szoptatási tanácsadó országa vagyunk, ez az a téma, amihez mindenki ért, és nem tudja magába tartani "jobbnál jobb" tanácsait. Pedig elég mondani annyit:

"Milyen szerencsés a babád, hogy ilyen jó, gondoskodó anyukája van, mint Te!"

Ehelyett sajnos jönnek a kéretlen tanácsok! Tudjuk, hogy minden tej tápláló, mindig a gyerek igényeire szabva. Nagyon fontos, hogy figyeljek a baba jelzéseire és a korai éhségjelekre már cicire is tegyem. Ez nem elkényeztetés, ez egy alap szükséglet kielégítése. Az igény szerinti szoptatásban fontos még, hogy az anya igénye is kielégüljön, hogy az anya tisztában legyen a saját igényeivel.

4 hónapos lehetett a lányom, egy ideig szopizott, majd éktelen sírásba kezdett, feszengett és sehogy sem tudtam újra mellre tenni, sokszor volt, hogy egy órába is beletelt, mire megnyugodott és evett. Ennek a 'szopisztrájknak' mi lehet az oka? Túl sok inger? Erős tejleadóreflex?

Nem ismerem a pontos esetet, ezek alapján nehéz, hogy mi lehetett a háttérben, de feltételezzük most azt, ami a leggyakrabban a 4 hónapos babáknál megtörténik:

Nyílik a világ, fejlődik az idegrendszer, beindul a fogzás, fogcsírák bemozognak, mozgásfejlődés beindul, leépül egy csomó veleszületett reflex, elkezdenek a ráépülő reflexek alakulni. Hajlamosak azt gondolni az anyák, hogy a nyugtalan cicizésnek az oka, a kevés tej és elkezdik akár a hozzátáplálást, pedig igazából nincs erre szükség. Hozzátáplálást is 6 hónapos korban javasoljuk. Egy időszak ez is, amin át kell esni. Ha probléma merül fel és elfogytak az ötletek, akkor érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni.

A kereslet kínálat beáll az idő előre haladtával, de akkor fejjünk, vagy ne fejjünk, ha fejünk mivel, kézzel, géppel?

Ez is nagyon egyéni, hogy mikor, mivel, miért fejjünk, vagy kell - e fejni. Az első napokban a leghatékonyabb saját kézzel fejni a mellünket. A fejés nem lehet fájdalmas. A sikeres szoptatáshoz nincs szükség fejőre. Régen voltak a fejőnők, most vannak az elektromos fejők, ami nagyon hatékony és kényelmes is az anyáknak, de nem mindenkinek jön a teje ezzel sem.

Mit javasol, most 2021-ben azoknak az édesanyáknak, akik most várják az első gyermeküket, hogyan készüljenek az anyatejes táplálásra, lélekben és testben? Mit szerezzenek be, ami hasznos lehet majd?

Mindenképpen azt javaslom, hogy még várandósan vegyenek részt szoptatásra felkészítő tanfolyamon, amit IBCLC laktációs szaktanácsadó tart, valamint beszélgessenek sikeresen, hosszan szoptatós anyukákkal. Tájékozódjanak, hangolódjanak, készüljenek a szoptatásra is, 20. héttől érdemes ezzel is foglalkozni.

Köszönöm még egyszer a beszélgetést! Rengeteg kérdés van még a témát illetően, ha valaki szeretne Öntől tanácsot kérni, milyen elérhetőségen találja meg? Esetleg online tanácsadással is foglalkozol a mostani megszorításokkal nehezített időszakban? Nyilván ez nem pótolhatja a személyes találkozást!

Tartok online és személyes szoptatásra felkészítést is.

Sok fórumon jelen vagyok,

Instagram: 💖🙏🌷Bocskainé Irci 🇭🇺👶💟 (@ujszulott_osztalyon_irci) • Instagram-fényképek és -videók

Facebook: (2) Irci Bocskainé | Facebook

Honlapom: www.mehemgyumolcse.hu

Nagyon örülök, hatalmas megtiszteltetés, hogy ez az interjú megvalósulhatott, köszönöm, hogy elvállaltad!