Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Tanácsok a gyermekágyas sebek ápolásához és gyorsabb gyógyulásához

2023.02.01

Az intim higiénia szülés utáni érzékeny időszakban nagy odafigyelést igényel, hogy ne alakulhasson ki semmiféle fertőzés. Mire érdemes figyelni? Milyen szabályokat kell betartani? Milyen termékekkel lehet gyorsítani a gyermekágyas sebgyógyulást, erről olvashatsz a következő bejegyzésünkben.

A mielőbbi felépülés egyik feltétele a higiénia 

Mindenek előtt alapos kézmosás!

A WC-használatot követően, betétcsere, valamint aranyeres kenőcsök, kúpok használata előtt és után, a baba pelenkázását követően is ügyelj az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre! 

Ebben az időszakban legyen körmöd rövidre vágva, használj körömkefét! A szennyezett kéz sokféle fertőzést okozhat.
Ügyelj a WC higiéniájára is, a kórházban használhatsz egyszer használatos WC-ülőke takarót, otthon fertőtleníts gyakran!

A gyermekágyi időszakban szülés utáni vérzéssel találkozunk, ami természetes folyamat, mégis érdemes beszélni róla és előre felkészülni rá. 

Szülés utáni speciális betétek  és alsók

A gyermekágyi váladékozás (lochia) jelentkezik szülés után, függetlenül attól, hogy az császármetszéssel vagy hüvelyi úton történt.  Császármetszés után a vérzés mennyisége kevesebb szokott lenni. Kezdetben nagy mennyiségű, 250 ml is lehet, aztán csökken, lehet úgy tűnik elmúlt, majd újra visszatér. Körülbelül 6-10 hétig is eltarthat. Színe is változik, kezdetben piros, majd az idő előrehaladtával barnává, sárgássá, végül fehérré válik. 

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a vérzés:

- 4-6 nappal a szülés után még mindig élénkpiros és /vagy szagos

- ha lázzal, hidegrázással jár

- ha több nappal a szülés után is átázik a vastag betét egy óra alatt

- ha a távozó vérben nagy rögök is vannak

 Ha a szülés utáni napokban a szoptatás alatt összehúzódásokat érzel, melyek lehetnek enyhe görcsök, de akár erősebb fájdalmat is okozhatnak, számos tényezőtől függően, az valójában egy teljesen normális tünet. A szoptatás során oxitocin szabadul fel, ami méhösszehúzódásokat okozhat, és segíthet a méhnek visszanyernie a normál méretét. Ilyenkor löketszerűen távozik a vér, erre is készülj fel! 

Az első napokban erősebb a vérzés, ezért javasolt eldobható felnőtt pelenkát viselni. Nagyon nagy nedvszívó képességgel rendelkeznek, egyszerűen le és felvehető, nem kell bajlódni a fehérneművel, ha császármetszésed volt és feküdnöd kell a műtét után, sem fogsz átázni. Beszrezhető gyógyszertárakban, vagy drogériában. 

Ezt követően praktikusak a hálós alsók, melyek többsége többször használható, mosható. Jól szellőznek, biztos helyen tartják a szülés utáni betétet, magas derekúak, nem irritálják a császársebet. 

Az eldobható alsók szintén higiénikusak, praktikusak. Ezekbe helyezve a betétet, egyben eldobhatók.

A szülés utáni betétek vastagabbak, szélesebbek és hosszabbak mint a normál egészségügyi betétek. Egy hét után (császár után hamarabb) már elegendők a postpartum vékonyabb betétek, vagy nagyobb nedvszívó hatású intim betétek is. 

Ha nem hálós és eldobható alsót használunk akkor a fehérnemünk lehetőleg pamut legyen, ne műszálas, magasabb derékkal! 

Mosható postpartum betétrendszerek

Ha menstruációd során sem használtál betétet mert nem bírtad, panaszokat okozott, akkor jó alternatíva lehet a mosható posztpartum vagy inkontinecia betét rendszer. Két részből áll, egy vízzáró PUL héjból és a hozzá tartozó betétből. A PUL héj combgátas, így stabilan tartja a betétet és a nedvesség sem szivároghat ki. A szárnyaknak és a dupla soros patentnak köszönhetően stabilan rögzíthető a fehérneműhöz. A héjon jégtasak tartó van kialakítva, hogy enyhítse a szülés utáni fájdalmakat. A betét a héjhoz patenttal rögzíthető, így nem mozdul el viselet közben. Több rétegű bambusz kendernek köszönhetően kellemes puha érzés a bőrnek, és rengeteg nedvességet elszív. Az alsó fleece anyag nedvesség záró rétegként is funkcionál. Használat után a betétet eltávolítjuk, ha szükséges kitöröljük a héj belsejét, és egy újabb betéttel tovább használhatjuk. A betét akár helyettesíthető inkontinencia és maxi betétekkel is, mert a héj kialakítása lehetővé teszi. Anyagösszetétele: PUL, pamut, bambusz, kender, fleece. 60 °C fokon mosható.

Tilos  az irrigáló eszközök, készítmények, tamponok, kelyhek használata a gyermekágyas vérzés idején!

Tilos az illatos, nedves törlőkendők használata is, mert irritációt okozhatnak az amúgy érzékeny területen. Ha mégis szeretnél nedves törlőkendőt használni, nézd meg az összetételét és hipoallergént válassz. Az intim területek ápolására javasolt a szappanmentes és illatanyag-mentes hipoallergén termékek használata. Ezért ne használj illatos tusfürdőt sem, hisz olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek késleltethetik a sebgyógyulást és irritációt okozhatnak a gáttájékon, illetve a császáros seb számára is.

Egy betét, mely azonnal hűsít, csökkenti a vérzést, duzzanatot fájdalmat! Használható természetes szülés után a gát terület nyugtatására, vagy a császársebre téve csillapítja a heg égő érzését:

MOMCARE Jégbetét

A MomCare egyszer használatos, gyermekágyi, rögzítőcsíkkal ellátott, erős nedvszívó hatású egészségügyi betét beépített hűsítő gátborogatással (2 az 1-ben).
Fagyasztás nélküli praktikus kezelhetőség, csak meg kell repeszteni a betétet, összerázni és már használható is. Megnyugtatja a sérült, érzékeny gáttájékot (repedés, gátmetszés, aranyér, ödéma), fájdalom- és vérzéscsillapító hatású.

Elősegíti a duzzanat leapadását, enyhíti az esetleges gyulladás tüneteit, elősegíti a gyorsabb regenerálódást.
Nem csöpög, nem mozdul el. Mérete és hűsítő hatása miatt ritkábban kell cserélni, fagyasztás nélküli praktikus kezelhetőség. A hűsítés több mint 30 percig tart, egyszer használatos.


Tisztálkodj, tusolj gyakrabban!

Mivel a gyermekágyi vérzés, illetve a széklet is táptalaj lehet a baktériumok számára, így lehetőség szerint legalább napi 2-3 alkalommal (székletürítés után pedig mindig) langyos tussal tisztítsd meg az intim területeket! Figyelj rá, hogy maradéktalanul száraz legyen a gáttájék, ezért puha pamut törölközővel vagy papírtörlővel itasd fel óvatosan a nedvességet! Kerüld a durva, dörzsölő mozdulatokat az intim tájékon!

Ha császármetszésed volt, a tisztálkodás során törölközővel vagy folpack fóliával védheted meg a sebet az átnedvesedéstől. Varratszedésig érdemes inkább az óvatos mosakodást előnyben részesíteni, a tusolást addig kihagyni. Később is a gyors tusolást válasszuk, ne áztassuk a sebet! Ne feledd tilos az ülőfürdő!

Tisztálkodás könnyen, egyszerűen, higiénikusan a kórházban is MomCare hordozható bidével:

Legyen az természetes szülés vagy császármetszés, a gyermekágyas-, gyenge állapotban lévő kismama számára nagyon nehézkes a tisztálkodás, a friss sebek miatt viszont fennáll a fertőzés veszélye. A mielőbbi felépülés egyik feltétele a higiénia. A szülés utáni felépülés folyamatában a MomCare hordozható, fejjel lefelé használandó bidé, mely megoldást jelent a könnyű tisztálkodásra. 

Használata: Vedd ki a vízálló tasakból. Csavard le az összecsukható fejet és önts langyos vagy meleg vízet a flakonba. Csavard vissza a fejet a flakonra és addig húzd az összecsukható részét, míg az szorosan megáll a helyén. Fogd be a flakon alján található léglyukat. A WC felett, fejjel lefelé tartva a bidét, engedd el a léglyukat és kis zuhanyként már használhatod is. A léglyuk ki/be fogásával szabályozhatod a vízsugár áramlását illetve a flakon nyomogatásával az erősségét is. Használható szülés után a kórházban, otthoni gyermekágyas időszak alatt, menstruáció ideje alatt (pl. kelyhezésnél is), de akár hosszú utazások során is. 

Aranyeres panaszok

A szülés okozta fizikai megterhelés hatására a szülés után még tapasztalhatsz aranyeres panaszokat. Az intim izmokat megmozgató Kegel-gyakorlatok az aranyeres problémák ellen is hatásosak lehetnek, mert fokozzák a keringést az adott területen, és helyükön tartják az aranyeres párnákat. A végbélkörnyék megfelelő higiéniája is nagyon fontos, hogy megelőzd az irritációt, és javasolt a pamut fehérnemű viselése, a székelés utáni tisztálkodás.  Az aranyeres panaszoknál segíthet a jegelés, ha már nincs vérzés, akkor a langyos ülőfürdő is. Továbbá különböző krémeket is bevethetsz a tünetek enyhítésére. Fontos még a mozgás, a rostban gazdag táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is.

A császárheg kezeléséről

Ügyelj a sebedre! A gátmetszés illetve a császármetszés hegével kapcsolatban elsősorban arra kell figyelni, hogy tiszta és száraz legyen.
Ügyelj a sebedre! A gátmetszés illetve a császármetszés hegével kapcsolatban elsősorban arra kell figyelni, hogy tiszta és száraz legyen.

Jó előre érdemes tudnod, hogy a hasi seb négy-hat hétig biztosan gyógyul, és közben tisztán kell tartanod, naponta vízzel megtisztítanod, majd megszárítanod. Jó, ha ilyenkor még terhesbugyit húzol, vagy a hálós bugyikészletből használsz a kórházat elhagyva otthon is, mert ezek nem szorítják majd a sebet, magas derekuk a te kényelmedet szolgálják. A heged kímélése és saját egészséged érdekében a seb gyógyulásáig kerüld a hajolgatást, elfordulást, nyújtózást, rázkódást, és a babádnál nehezebb dolgokat ne emelj fel az első hetekben.

Az elsődleges sebgyógyulás időszaka az első két hétben a kötéscsere miatt igényel némi odafigyelést. Gyakran cseréld a kötést, de fürdések után mindenképp: a szennyezett kötszer a zuhany alatt benedvesedve könnyen eltávolítható. A vizet óvatosan, akár háztartási papírtörlővel itasd róla fel, de sose dörzsöld! Ezután tisztogasd meg az öltések környékét valamilyen sebkezelővel, például egy steril fültisztító pálcát átitatva vele, hagyd kicsit száradni, és úgy jöjjön rá a friss kötés. 

A metszés mentén itt-ott még varratszedés után is váladékozhat, ettől ne ijedj meg, míg ilyesmit tapasztalsz, érdemes leragasztani az érintett területet. Továbbra sem teszel rosszat, ha sebfertőtlenítőt használsz a seb teljes záródásáig. A hegesedést, a duzzanat lohadását, a dudorok csökkenését innentől elősegítheted speciális krémekkel, tapaszokkal és olajokkal, de akár még kineziotape-pel is, amelyet szakember helyezhet fel szakszerűen. Ha teheted, a császáros heget masszírozd is.

Végezz naponta légzőgyakorlatokat, melyek segítségével fokozhatod pocakod vérkeringését, így gyorsítva a seb/heggyógyulást is!

Fontos! Ha ég, ha forróságérzet, pirosság lép fel, vagy a heg mérete szemmel láthatóan megváltozik, netán gennyes váladék ürül belőle, az annak a jele, hogy a seb nem megfelelően gyógyul, azonnal keresd fel orvosodat vagy a szülészetet, ahol a műtét zajlott.


Gyógyír a sebekre, hegekre, duzzanatokra, aranyérre a MomCare varázsmogyoró és orbáncfű regeneráló hab 

Hűsítő és fájdalomcsillapító hatású hab, mely nem a vattába vagy egészségügyi betétbe, hanem egyenesen a fájó sérülésekbe hatolva szívódik fel és ott fejti ki hatását. Orvosi nagylevelű varázsmogyoró- és orbáncfű vizes kivonatából készül. A két fő összetevő növény köztudottan gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Nem tartalmaz mesterséges illatanyagot, -színezőanyagot vagy tartósítószert. Használata javasolt szülés után gát-, aranyér- és/vagy császárheg kezelésére. Megnyugtatja a sérült, érzékeny bőrt. Csökkenti a duzzanatot és a sebek viszkető érzését. Segíti a regenerálódást.

Forrás: maternity.hu, gyerekszoba.hu 


A kórházi INTIM NESZESSZERED TARTALMAZZON:

 • WC-ülőke takaró
 • felületfertőtlenítő kendő vagy spray
 • 5 db felnőtt pelenka
 • 5 db eldobható alsó vagy mosható hálós alsó
 • 5 db magas derekú pamut alsó
 • 1 csomag szülés utáni betét
 • 1 csomag postpartum betét vagy éjszakai betét (legnagyobb nedvszívó hatású)
 • 1 - 3 db jégbetét (eldobható, többször használható)
 • 1 db hordozható bidé
 • 1 db sebgyógyító hab, spray
 • 1 db fertőtlenítő hatású szappan
 • 1 db kézfertőtlenítő


Kérdezz, érdeklődj, tervezz, készülj!

A Kórházi kelengyéről részletesen

Nem tudod, mit tartalmazzon a kórházi kelengyéd? Mi lenne praktikus, higiénikus a számodra? Melyek azok a dolgok, amelyekre biztosan szükségetek lesz a kórházban eltöltött napokban Neked és a kisbabádnak? Sosem voltál még kórházban, nem tudod melyek a szabályok? 

Kérdezz, ne stresszelj!

Praktikus tanácsokkal és tippekkel, valamint csomagod összeállításában is segítünk! Részletes kórházi kelengyelistával, ajánlat készítéssel és kedvezményekkel, ajándékokkal! 

Írj nekünk e-mailt a:

mombasic.keszthely@gmail.com címre, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot!

Egyeztetett időpontban várunk, amikor csak Te vagy az üzletünkben, hogy zavartalanul megbeszélhessünk minden részletet és bátran kérdezhess!

Ha nincs lehetőséged eljönni hozzánk, emailben is felteheted a kérdéseidet!

Várunk szeretettel! A regeneráció elengedhetetlen része a kellő mennyiségű pihenés - ez egy újszülött babával nem a legegyszerűbb. Fogadd el a segítséget, hogy a lehető legtöbbet tudj pihenni, aludni, és oszd meg a baba körüli teendőket a pároddal, családtagokkal!