Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Szoptatás, császármetszés után

2021.10.19

Beszélgetés Bocskainé Ircivel, IBCLC laktációs szaktanácsadóval

Az anyatejes táplálást sok mítosz övezi, rengeteg tévhit kering a köztudatban. Az egyik, miszerint a császáros anyukák teje lassabban, nehezebben indul, kevésbé lehet sikeres a szoptatás. Ezekről kérdeztem Bocskainé Ircit, ebben a beszélgetésben.

Sztereotípia, hogy a császármetszés után nehezebben indul be a tejtermelés?

Igen, hisz a kolosztrum már várandósan termelődik, tehát azonnal kap a baba anyatejet, ha cicizik. Tejtermelés szempontjából nincs különbség, hogy az anya milyen módon adott életet gyermekének, tehát teljes mértékben tévhit, hogy a császáros anyukáknak később indul be a tejük. Ahogy a placenta kikerül a szervezetből, legyen az természetes szülés, vagy császármetszés, hormonálisan beindul a tejtermelés. Figyeljük a baba éhségjeleit, legyen mellettünk, amikor csak lehet, hogy minél gyakrabban sikerüljön megszoptatni.

A műtét után az édesanya több órán át megfigyelés alatt van, bizonyos ideig nem kelhet fel. Ilyenkor kérheti az anya, hogy hozzák a babát, hogy mellre tehesse?

A baba és az anya szorosan összetartozik. Mindig az adott intézmény protokollja, szokási határozzák meg, és nyilván a szakszemélyzet elérhetősége, hogy mikor van lehetőség arra, hogy baba az anyával legyen. Legjobb lenne a zéró szeparáció, csak hab a tortán az, hogy ha az apa is bent maradhatna végig, mert az apa nem látogató! Az anya kérheti természetesen. Sőt előre egyeztetéssel, hiszen akár a császáros műtőben is, gyengéd császármetszéssel van lehetőség világra hozni a babát, így akár a műtét közben is mellre kerülhet.


Az aranyóra és a bőrkontaktus milyen pozitív hatással van az újszülöttre?

Nagyon szeretem a bőrkontaktust ajánlani, mert kizárólag pozitív hatása van. Gyakran lehet alkalmazni, nem feltétlen csak az első napokban. Bizonyíték van arra, hogy a születés utáni bőr-bőr kontaktus a babát és az édesanyát is támogatja, Az újszülöttnek gyorsabban stabilizálódik a légzése, pulzusa egyenletesebb, keringése stabilabb lesz, és a testkontaktus segíti abban is, hogy jobban alkalmazkodjon az élethez az anyaméhen kívül. A testkontaktus hatásása még, hogy szabályozza a csecsemő hőmérsékletét, ez pedig segít megelőzni az újszülött lehűlését. A bőrkontaktus csökkenti a stresszhormonok szintjét, így az újszülött nyugodtabb lesz.


Melyik szoptatási pózok javasoltak ebben az esetben, mivel az anya nehezebben mozog?

Próbálkozni kell, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a pozíció. Például, míg az anya hanyatt fekszik az első órákban, addig a babát pocakkal befelé fordulva, az anya mellére lehet helyezni, a császáros sebet nem terheljük semmiképp természetesen. Nem maradhat egyedül az anya-baba páros, fontos, hogy az édesapa, és egy egészségügyi szakember is legyen ott segíteni, észlelni a folyamatot. Apával való szőr-bőr kontaktus is addig nagyon helyénvaló, ameddig nincs lehetőség az anya mellkasán lenni a babának.

Te is tartasz császármetszésre való felkészítést?

Én nem tartok, ez szülésznői kompetencia, hogy császármetszésre készíti fel az anyát. Abban a budai intézményben, ahol én is tartom a szoptatásra felkészítő tanfolyamot (Czeizel Intézet) van rendszeresen ilyen speciális, tematikus tanfolyam, hogy programozott császármetszésre felkészítő, ami online, egyéniben és csoportosan is elérhető. Nagyon szeretik, attól ilyen népszerű, hogy gyakorlati tanácsokat kapnak az anyák, elfogadó légkör, jó hangulat van, nem pusztán sajnálat, hogy ez "nem is szülés, könnyebbik út" és hasonló tévhitek. És valóban, jól mondod, érdemes felkészülni a császármetszésre nagyon is, hiszen Magyarországon a legfrissebb adatok szerint, minden harmadik gyermek így jön a világra.

Kedves Irci, köszönöm szépen, hogy ismét a rendelkezésünkre álltál és válaszaiddal segíted, támogatod a kismamákat, édesanyákat. Hisz nagyon fontos a szoptató édesanyák megerősítése, bíztatása, hogy a kérdéseikre mihamarabb szakszerű választ, tanácsot kaphassanak!

Kövessétek Ircit Instagrammon, Facebookon, hisz rengeteg hasznos információt oszt meg az anyatejes táplálással összefüggésben.

Honlap: www.mehemgyumolcse.hu

Itt találjátok az IBCLC laktációs tanácsadók megyénkénti listáját. Kérjetek segítséget bátran, ha nehézségeitek, kérdéseitek lennének az anyatejes táplálással kapcsolatban!

IBCLC laktációs tanácsadók megyénkénti Tanácsadók megyénként | IBCLC Laktációs Szaktanácsadók..