Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Szülésre hangolódó - beszélgetés Husz Veronika szülésznővel 

2021.10.19

Ha létezik csoda a Földön, akkor az a gyermek születése. Hihetetlen átalakuláson és változásokon megy át a magzat és az anyai test, amíg a gyermek a világra jön. Ezeket a fizikai változásokat követnie kell az anya lelki fejlődésének is. Hisz a nőből a gyermek születésekor az édesanya is megszületik.

A biológiai folyamatokat a léleknek is kísérnie kell, és kellően meg kell erősödnie, felkészülnie az előtte álló még ismeretlen történésekre, fájdalmakra, majd a gyermek világrajövetele után bekövetkező megváltozott élethelyzetekre.

Husz Veronika diplomás szülésznőt, szülésfelkészítőt tapasztalatairól kérdeztem:

A napokban találkoztam az Apró talpak-szülésre hangolódó oldaladdal. Maga a hivatásod is csodálatra méltó, de az hogy segítesz felkészülni a leendő szülőknek életük legvarázslatosabb, de egyben legnehezebb "utazásának" kezdeteire, az csodálatos.

 • Mindenekelőtt, kérlek mesélj magadról! Miért ezt az utat választottad, hogy szülésznő, szülésfelkészítő leszel?

Két csodálatos gyermek édesanyja vagyok, és egy nagyon támogató férjjel ajándékozott meg a sors, családom támogatásának köszönhetően tudok a szakmámban kiteljesedni. Az életem minden szakaszában jelen volt a babák iránti érdeklődés, szeretet, de ha meg kell határoznom egy pontot, akkor azt mondanám, hogy édesanyám boldog várandóssága, mikor a húgomra vártunk, a születése körüli érzések, illatok, anya önfeledt mesélése a szüléséről, volt életemnek meghatározó eseménye.

Mikor jelentkeztem a főiskolára, nem is sejtettem mennyire összetett hivatás lesz az enyém, sok- sok tanulás, tapasztalat, türelem, önismeret kell hozzá. Tizenötödik éve hivatásom a szülőnők segítése életük legszebb óráiban, és az erre történő felkészülési időben, most éreztem idejét, hogy tudásommal, tapasztalatommal, a hangolódó formájában tudjam támogatni a várandós családokat, életük e csodálatos szakaszában.

 • Maga a szülés megélése egy életre szóló meghatározó élmény és befolyásoló tényező, nekem ez a tapasztalatom. Ezért is fontos a hangolódás. Hogyan kell elképzelni egy ilyen felkészítést, milyen lépésekből áll?   A szülésre hangolódó egy személyre, párra szabott meghitt beszélgetés, melynek időtartama min 2-3óra, melyben kitérünk:
  • a vajúdás,szülés élettani folyamatára Pl: mik is azok a fájások, milyen a magzatvíz, mi a méhszáj..., szülés megindulásának jelei...
  • lelki ráhangolódás, anyának-apának
  • fizikai felkészülés: csípőnyitó gyakorlatok, vajúdás alatti testhelyzetek, gátmasszázs
  • fájdalomcsillapító eljárások
  • lazító, vizualizációs technikák
  • félelmek oldása
  • aromaterápia és homeopátia szerepe a felkészülés és a szülés során
  • császármetszés mint a születés másik útja
 • A leendő apák is aktívak egy ilyen hangolódáson? Bennük melyek a leggyakrabban felvetődő aggodalmak?

Apukák a hangolódók elején kicsit félszegek, de minél többet és többet hallanak, az addig ismeretlen, ezért félelmet keltő misztifikált vajúdásról, szülésről, annak természetéről, annál kíváncsibbak a folytatásra. Apukák leggyakoribb aggodalmuk, hogy tehetetlenek lesznek, nem tudnak segíteni. Szülésre hangolódót úgy építettem fel, hogy apukák is elsajátíthassák azokat az eljárásokat amelyekkel segíteni tudnak a párjuknak. A várandós pár kap egy programot tőlem, amit 36. héttől bevezethetnek a mindennapjaikba, kialakíthatnak általa egy "szertartást", ahol napról napra ismerősebbek lesznek az illatok, az érintések, érzelmek, csitulnak a félelmek, erősödik a biztonság.

 • A tágulási folyamat nagyban függ a lélek, a szellem felkészültségétől, hisz a félelem késleltetheti, visszafoghatja a testet. Helytálló ez a gondolat?

Ez így van. Félelmeink minden élethelyzetünkre negatívan hatnak, ez nincs máshogy a vajúdás alatt sem. Elsődlegesen meg kell próbálni a félelmeket feloldani, a görcsösséget a lélekben és a testben egyaránt. Általában az ismeretlentől való félelem a legnagyobb, ezen segít a hangolódó: beszélgetéssel, illatokkal, vizualizációval, homeopátiával...

 • Melyek a kismamákban leggyakrabban felmerülő kérdések, legnagyobb félelmek?

Meg tudom csinálni????? Képes vagyok rá?????

A válasz igen, megtudod csinálni, képes vagy rá!

De akard megcsinálni és akkor képes leszel rá!!!!!!

/és még sok-sok kérdés amire választ kapnak/

Édesanyák sokszor arról mesélnek, hogy várandósságuk idején egyik időpontról a másik vizsgálatra mennek, hogylétüket a babával a számok határozzák meg, magukra hagyatva érzik magukat az érzéseikkel, kérdéseikkel.

 • Erről mi a tapasztalatod?

Ez így van! Sajnos a vizsgálatok alkalmával nincs mód a kismamákkal az ő egyéni igényeiknek megfelelően foglalkozni. Ezért is hoztam létre az Apró Talpak- szülésre hangolódót, hogy valamelyest tudjak segítséget nyújtani, a rengeteg információ, vizsgálat és tévhit rengetegében eligazodni.

 • Az aromaterápia és a homeopátia hogyan támogathatja az édesanyákat a felkészülésben?

Csodálatos illóolajok segítenek a női lét megéléséhez, a fájdalom csillapításában, a biztonságot nyújtó környezet kialakításában ,női test felkészítésében.

Homeopátia egy régóta alkalmazott szelíd gyógymód, melyet a szülészetben már évtizedek óta alkalmaznak. Homeopátiás szerek segítenek:

 • a méhet, méhszájat felkészíteni a szülésre
 • segítik a sebgyógyulást a regenerálódást
 • fájdalom csillapítását
 • támogatják a szoptatást                                                                                                                          A baba születését követő lelkiállapotokról is beszélgettek, mint a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni lelki változásokról a babára hangolódó keretein belül beszélünk.

Kitérve a még élettani és már a kóros érzelmekre.

 • A babára hangolódón melyek a konkrét témák?

A babára hangolódó alkalmával megismerkedünk:

 • a baba születése pillanatától mi történik a szülőszobán, aranyóra
 • mi miért fontos pl: késői köldökzsinór ellátás, bőrkontaktus, első mellre helyezés, ismerkedés, megnyugvás
 • szoptatási tanácsadás, gyermekágyas napokra tanácsok
 • babaápolás természetesen /gyakorlatok: hangolódás, fürdetés, tisztázás, /
 • lelki változások
 • felmerülő kérdések, félelmek
 • Szívből ajánlom mindenkinek, hogy vegyen rész egy ilyen felkészítésen! Milyen elérhetőségeken tudnak a szülők jelentkezni hozzád?

Köszönöm nektek a lehetőséget, hogy bemutatkozhattam!

Elérhető vagyok a Facebookon: Apró talpak- szülésre hangolódó oldalamon,

vagy Husz Veronika profil alatt.

Telefonon a +36 30 6915140 számon 

/ha nem tudom felvenni, akkor egy pár szavas üzenetet küld az érdeklődő, akkor amint időm engedi visszahívom /

Kedves Veronika, köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! További sikeres hangolódásokat kívánunk Neked!