Nyitvatartás: Időpont egyeztetéssel

Ultrahang vizsgálatok várandósságunk alatt

2021.10.20

Ultrahang vizsgálatok protokollja az első trimeszterben

Mit jelölnek a rövidítések?

Beszélgetés Vasvári Viktória szülésznő - szonográfussal

Ha pozitív a terhességi teszt, a boldogságot és az örömet követik a vizsgálatokra való bejelentkezések, az első orvosi vizsgálat és ultrahang, hogy megbizonyosodhassunk róla, minden rendben van kisbabánkkal. Az első ultrahangra és vizsgálatra az utolsó menstruációtól számított 6. - 7. héten érdemes elmenni, ilyenkor rendszerint már van szívhang, de ez függ a fogantatás időpontjától.

Emlékszem, mindkét várandósságom idején, úgy vártam a soron következő ultrahangot, akár a karácsonyt gyermekkoromban. Hatalmas élmény volt látni a kisbabám, eufórikus állapotban voltam minden ilyen 'találkozás' után.

Szerintem minden kismama torkában dobogó szívvel lép be a rendelőbe. A boldogság mellett, ott lebeg a kétség és a félelem is. Rengeteg kérdés vetődik fel ilyenkor bennük, aki először járja végig ezt az utat, azokban főként. Sok esetben előfordul, nem minden eredmény a nagykönyv szerint alakul.

Ezért kerestem fel Vasvári Viktóriát, aki Budapesten, a Villa Medicina szülészeti- és nőgyógyászati rendelőben dolgozik, mint diplomás szülésznő és ultrahang szakértő, hogy segítsen eloszlatni a félelmeket és a kétségeket a kismamákban.

Mi és hogyan történik az első ultrahangon, majd a 12. heti kötelező genetikai vizsgálaton, erről beszélgettünk.

Mindenek előtt kérlek mesélj magadról Viki! Szülésznő és ultrahang szakértő vagy, miért ezt a pályát választottad?

Sok szeretettel köszöntök miden kismamát, leendő anyukát, és szeretném megköszönni az interjú felkérést. Vasvári Viktória vagyok diplomás szülésznő és szonográfus. Számomra gyermekkorom óta az egészségügyi pálya volt a cél, természetesen, mint oly sok kisgyermek én is állatorvos szerettem volna lenni, de végül egy családi esemény hatására ( szerencsére ) a humán egészségügy felé fordultam. 2010 óta dolgozom szülésznőként és 2018 óta szonográfusként. Azóta kétszeres anyaként személyesen is megtapasztalhattam a szülés csodálatos élményét.

Miként élted meg a várandósságot és a szülést, hogy szakmabeli vagy? Áldás volt, vagy inkább átok?

Nem könnyű szakmabeliként megélni a várandósság és szülés pillanatait, hiszen minden terhességi korban tudtam mikor, mi fejlődik a magzaton, mikor történhetnek problémák, de ettől tudatosan el kellett vonatkoztatni és csak pozitív gondolatokkal a baba felé fordulni. De mindemellett nagy áldás is a szakmai háttér, hiszen miden tudás adott, amit a kismamáknak számos forrásból nehezen kell begyűjteni, megszerezni, majd a forrás hitelességén aggódni.

Az első ultrahang vizsgálatra hogyan készüljön a kismama, mit vizsgál a szonográfus vagy az orvosunk?

Első ultrahangvizsgálat a terhesség megállapítása. Ez a menstruáció kimaradása után 1-2 héttel javasolt, vagyis a terhesség 6-7. hetében. Ekkor már nagy valószínűséggel egy szabályos 28-30 napos ciklus esetében szívhang is hallható, látható. Ez a vizsgálat hüvelyi ultrahang segítségével történik. A kismama a vizsgálat előtt ehet, ihat nyugodtan, illetve a mosdó is használható, itt még nem szükséges a vizsgáló orvosnak/ szonográfusnak a telt hólyag. Vizsgáljuk, hogy az embryo méhen belül található-e, a petezsák, szikhólyag nagyságát, alakját, van-e bármi kóros a környező kismedencei szervekben, heamatomára ( vérömlenyre ) utaló jel a méh üregében, és természetesen a szívműködést. Ekkor a vizsgáló orvos, szonográfus egy következő alkalmat javasol a kismamának, mely a 9 - 10. heti kontroll ultrahang.

Előfordul, hogy a számított 6.- 7. héten még nincs szívhang, vagy petezsákot nem talál az orvos. Ebben az esetben mi a teendő? Mennyi még az az idő, amin belül reménykedhetünk, minden rendben van az embrióval és jó helyen, méhen belül tapadt meg?

Sajnos előfordul, hogy a várva-várt ultrahang során kora terhességben még nem látunk szikhólyagot, petezsákot, embryo-t, szívműködést. Ilyenkor aggodalomra semmi ok. Az esetek nagy többségében egy korai ultrahang miatt ( hosszabb menstruációs ciklus miatt ) még nem láthatóak a fent említett képletek, így egy hét múlva egy kontroll ultrahang javasolt.

Az első leleten milyen rövidítésekkel, latin szavakkal találkozhat a kismama és ezeknek mi a jelentése?

Első leleten a leggyakoribb idegen szó a CRL, azaz az ülőmagasság, vagyis milyen magas a baba. Ez alapján határozható meg legpontosabban a terhesség nagysága és ez alapján ütemezhetőek a következő vizsgálatok is.

Általában a 9-10. hét körül van még egy ultrahang és vizsgálat az orvosnál, aki megállapítja, mikor kerüljön sor a következő ultrahangra. A 12. héten történik egy vér és vizeletvizsgálat, amely az édesanya egészségi állapotát mutatja, illetve a genetikai ultrahang. Ez utóbbi nagy mérföldkő, hisz ez egy genetikai szűrés, melynek célja a fejlődési rendellenességek korai felismerése, mint a Down - színdróma. Ez utóbbi rendellenesség kizárására több komplex vizsgálat is létezik, melyek 35 éves kor felett ajánlottak, 37 éves kor után a genetikai tanácsadás kötelező. Itt már hasi, vagy még hüvelyi úton történik a vizsgálat?Melyik az az időintervallum a terhesség heteit, napjait tekintve, amelyben ez a vizsgálat pontosan elvégezhető és az időpont miért fontos?

A következő ultrahang a 9-10. héten történik, ekkor állapítjuk meg az első trimeszteri genetikai ultrahang javasolt időpontját. Ez az egyik legfontosabb ultrahang vizsgálat a várandósság során. Hivatalosan 11. hét 0. naptól 13. hét 6. napig elvégezhető vizsgálat, ám szakma mégis úgy ajánlja, hogy mindenképpen a betöltött 12. héttől a 13. hét 6. napjáig történjen meg a vizsgálat. Minimum ülőmagasság 45 mm, maximum ülőmagasság 85 mm, ez alatt-felett az ultrahang nem végezhető el a szakma szabályai szerint. A vizsgálat nagy százalékban már hasi ultrahanggal történik, ritka esetben kell hüvelyi ultrahangra váltani, ha a látási viszonyok, valamint a magzat helyzete ezt indokolttá teszik. A hasi ultrahang miatt javasolt a félig telt hólyag.

A baba neme megállapítható már a 12. héten?

Sok kismama kérdezi, hogy meg tudjuk-e mondani a születendő magzat nemét a 12. heti vizsgálat során. Sajnos itt még nagy hibaszázalékkal tudnánk csak tippelni, így inkább a következő 16. heti vagy a II. trimeszteri ultrahang során térünk vissza a kérdésre, ott már biztosabbat tudunk mondani.

Mit nézel át, mérsz meg és analizálsz, mely betegségeket lehet ilyenkor kizárni, és ez hány százalékos bizonyosságot jelent? Milyen adatokat láthatunk a vizsgálat végén a leleten, ezek mit jelentenek és ha eltérés látható, mi a protokoll?

Az ultrahang során az orvos/szonográfus leméri az ülőmagasságot (CRL) , fejkörfogatot (HC), fejátmérőt ( BPD), haskörfogatot ( AC ), felkarcsont ( HUM), combcsont ( FL), orrcsont (NB), tarkóredő (NT) valamint a szívfrekvenciát (FHR, HR). Amennyiben az anyuka kiterjesztett vizsgálatot végeztet, magánrendelői keretek között különböző áramlási paramétereket is mér az adott szakember. Az apró testrészeken kívül belső szervek vizsgálata is történik. Az agy, szív, gyomor, húgyhólyag vizsgálata is nagyon fontos már ebben a korai szakaszban is. Ha eltérést találunk a mért értékekben minden esetben egy kontroll ultrahangot javaslunk pár nap, egy hét múlva. Amennyiben a szakember mindent rendben talált, következhet a kombinált-teszt vérvétel. Ez egy anyai vérvétel, nem szükséges hozzá éhgyomorra menni. Fehérjét és egy hormon, valamint az ultrahang során mért paraméterek segítségével kockázatbecslést készít egy erre kifejlesztett szoftver. Ezen adatok alapján a leendő szülők egy 95-96 %-os valószínűségű kockázatbecslést kapnak három nagy kromoszóma-rendellenességre, Down- szindróma, Patau-szindróma és Edward -szindróma. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem genetikai vérvétel, hiszen itt nem géneket, kromoszómákat vizsgálunk, ezért az eredmény nem lehet magasabb a fent említett százalékoknál. Amennyiben a szülők pontosabb, kiterjesztettebb vizsgálatokat szeretnének, van már erre is lehetőség, ezek a NIPT, azaz a non-invazív prenatális tesztek. Ez szintén anyai vérvétel, a különbség a kombinált-teszthez képest, hogy itt a magzat kromoszómáit vizsgáljuk, ezáltal 99,9 %-os pontossággal tudják a rendellenességeket felfedezni, mely a Down-Patau-Edward-szindrómán kívül, nemi kromoszómákhoz kötött betegségek, illetve kromoszómatörések által okozott betegségek is lehetnek. Ezek a NIPT tesztek minden életkorban javasoltak, hiszen láttunk már sajnos fiatal anyukánál is Down-szindrómás magzatot. Genetikai tanácsadás minden olyan kismamának javasolt, aki betöltötte a 37. életévét és/vagy előzményben genetikai betegség áll fenn.

Kérhetnek a szülök babamozit a 12. hét körül már? Az ultrahang vizsgálatoknak nincs káros hatása a magzatra nézve?

Babamozira leginkább a 26-30. hét közötti időszakot szoktuk javasolni a kismamáknak, amikor a magzat is már úgymond "husisabb", látványosabbak a vonások, mimikák, mozgások. Az ultrahangnak jelen tudásunk szerint semmilyen káros hatása nincs, sem a magzatra, sem az anyára nézve. Akár naponta többször is elvégezhetőek a vizsgálatok.

Ha esetleg kérdés vetődik fel a kismamákban, a szakmai véleményedre kíváncsiak, hol tehetik fel a kérdéseiket, vagy ha vizsgálatra mennének hozzád, hogyan foglalhatnak időpontot?

Sok szeretettel várom a kismamákat és természetesen az apukákat is, online szülésfelkészítővel, szülésznői tanácsadással minden este 20:30-22:00 között , illetve babamozira a budapesti Villa Medicina rendelőben. Bejelentkezni a szuleszno@vasvariviki.com e-mail címen tudnak.

Honlapom: Vasvári Viktória | szülésznő & szonográfus | Budapest (vasvariviki.com)